Розтрата коштів НБУ: НАБУ отримало нові документи від австрійського банку

Читать на русском
В Антикорупційному бюро визнали речовими доказами низку документів із австрійського банку.

Детективи НАБУ отримали низку нових документів від австрійського банку Meinl Bank Aktiengesellschaft у рамках кримінального провадження про можливу розтрату понад 12 мільярдів гривень рефінансування Національного банку України.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, за версією слідства, у період 2014-2015 років службові особи Нацбанку, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою з посадовими особами Південкомбанку, банку «Київська Русь», Міського Комерційного Банку, Автокразбанку, Терра Банку, Дельта банку, банку «Хрещатик», банку «Фінанси та кредит», Фінростбанку, Інтеграл-банку та банку «Таврика» розтратили кошти НБУ на загальну суму понад 12 млрд грн на користь зазначених комерційних банків шляхом їх незаконного рефінансування.

Скільки коштів рефінансування НБУ вивели банки: версія слідстваПосадовими особами українського Нацбанку та ліквідованих банків була організована корупційна схема на понад 12 млрд грн.

Детективи також встановили, що зазначені комерційні банки з використанням кореспондентських рахунків, відкритих у банках Meinl Bank AG (Австрія), Bank Frick & Co. AG (Ліхтенштейн), Bank Winter & Co AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург), здійснили фінансові операції з розтрачених засобами НБУ. У Бюро вказували, що ці кошти були використані для погашення кредиторської заборгованості підконтрольних комерційним банкам підприємств, яка виникла на підставі кредитних договорів, укладених ними з вищевказаними іноземними банками в 2011-2015 роках.

У межах цієї справи детективи отримали від представника Meinl Bank AG документи, які добровільно видані на підставі ухвали суду про тимчасовий доступ. Йдеться про документи про відкриття та обслуговування кореспондентських рахунків українських комерційних банків, а також документи про кредитно-фінансові взаємини Meinl Bank AG із підприємствами-нерезидентами, нібито підконтрольними українським банкам.

Так, детективи отримали документи (в тому числі схеми про рух коштів) від Meinl Bank AG щодо Автокразбанку та офшору Agalusko Investments; Конверсбанку та Melfa Group LTD; Дельта банку та SILISTEN TRADING LIMITED; Інтеграл-банку та Chelten Business LLP; банку «Київська Русь» і Tandice limited; Південкомбанку та Tosalan Trading Limited, а також Фінростбанку та Unity Management Corp. Зазначені документи визнані речовими доказами й на них рішенням суду накладений арешт.

Нагадаємо, НАБУ отримало документи з австрійського банку щодо Інтеграл-банку.

Раніше САП передала до ГПУ справу про розтрату коштів банку «Фінанси і кредит».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: