Набув чинності закон про новий порядок виїзду дітей за кордон

Читать на русском
Відповідно до закону, той із батьків, із ким живе дитина, може самостійно вирішити, що дочка або син поїде за кордон на термін до місяця – вчитися, відпочивати й подорожувати, лікуватися та інше.

В Україні набув чинності закон №2475-VIII про посилення відповідальності недобросовісних батьків і новий порядок виїзду дітей за кордон.

Місяць тому документ оприлюднили в офіційному парламентському виданні «Голос України», передає «Слово і Діло».

Кадри на виїзд: чим небезпечна трудова міграція українців за кордонЧого чекати від трудової міграції українців за кордон – нових можливостей чи занепаду? Непрості виклики, з якими нам всім доведеться мати справу, аналізував політолог Олександр Радчук.

Відповідно до закону, той із батьків, із ким живе дитина, може самостійно вирішити, що дочка або син поїде за кордон на термін до місяця – вчитися, відпочивати й подорожувати, лікуватися та інше. Зокрема, якщо другий із батьків сумлінно виплачує аліменти й не ховається, йому потрібно повідомити про те, куди й на який період їде дитина.

Один із батьків, з ким проживає дитина, може ухвалити рішення про виїзд дитини на довший термін, якщо інший із батьків не сплачує аліменти від чотирьох місяців.

З іншого боку, поїхати за кордон із дитиною може й той із батьків, хто проживає окремо, якщо він сумлінно сплачує аліменти. Для цього він має надіслати рекомендованого листа з повідомленням про вручення колишньому подружжю. Протягом 10 днів має надійти нотаріально завірений дозвіл, в іншому разі можна звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу іншого з батьків.

Закон також посилює відповідальність недобросовісних батьків. Зокрема, якщо боржник за аліментами протягом двох днів без поважних причин не стає до суспільно корисних робіт, вважається, що він ухиляється від них, а це ще одна стаття Адмінкодексу. Вона передбачає адмінарешт до 10 діб.

«Зрада» чи «перемога»: регіональні особливості настроїв українцівСкільки українців підтримують зміни в країні, чи хочуть вступати до НАТО та ЄС, якою мовою спілкуються вдома та чи мріють, щоб їхні діти жили в Україні, вивчали аналітики Слова і Діла.

У разі, якщо після такого арешту особа без поважних причин більш ніж двічі протягом місяця не виходить на суспільно корисні роботи або відмовляється працювати, або з'явилася на робоче місце нетверезою, це вже «злісне ухилення» та кримінал. Покарання – позбавлення волі до 2 років. Відповідно до закону, людині можуть відмовити в реєстрації змін про учасників юрособи в зв'язку зі зміною частки, якщо йдеться про засновника або учасника юрособи, який заборгував зі сплати аліментів.

Такому боржникові можуть відмовити в перереєстрації або зняття з обліку автомобіля для його подальшого продажу, причому територіальні органи МВС зобов'язані повідомити про цю машину державній виконавчій службі або приватному виконавцю.

Крім того, збільшили штрафи для недобросовісних батьків, які не надають необхідних умов життя, навчання та виховання дітей. Якщо раніше йшлося про суму в сотні гривень, то відповідно до закону, штраф становить від 850 до 1700 грн, а за повторне порушення протягом року – від 1700 до 5100 грн. Раніше, якщо неповнолітній здійснював адміністративне порушення, батьки мали заплатити від 51 до 85 грн штрафу; суми збільшили до 850-1700 грн.

У разі кримінального порушення дитиною, яка ще не несе відповідальності, його батькам раніше загрожував штраф від 170 до 340 грн, а відповідно до цього закону – від 1700 до 5100 грн.

Якщо один із батьків не виплачує гроші на утримання тяжко хворої дитини, санкції почнуться вже за 3 місяці заборгованості. В цьому випадку порушнику загрожують суспільно корисні роботи терміном 120-240 годин. Якщо протягом двох місяців після виконання таких громадських робіт особа не сплатила суму аліментів, нове покарання передбачатиме роботи терміном 240-360 годин (максимум – 45 робочих днів по 8 годин).

Згідно з документом, важко хвора – це дитина, яка страждає через важкі перинатальних уражень нервової системи, важких вроджених вад розвитку, рідкісних захворювань, онкологічних, онкогематологічних захворювань, дитячого церебрального паралічу, важких психічних розладів, цукрового діабету I типу (інсулінозалежні), гострих або хронічних захворювань нирок IV ступеня, або ж якщо дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу або паліативної допомоги.

Раніше стало відомо, скільки боржників за аліментами не випустили за кордон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: