«Зрада» чи «перемога»: регіональні особливості настроїв українців

Читать на русском

Нещодавно голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, коментуючи впровадження реформ в Україні, назвав «ідіотами» або «обмеженими» тих, хто не помічає реформ у країні. Можливо, дипломату й видніше, а ось що думають самі українці про своє життя, які проблеми вважають найбільш болючими, чи підтримують зміни в країні та чи хочуть у ній жити, поцікавились аналітики «Слова і Діла», спираючись на результати національного опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» у грудні 2017-лютому 2018 років.

За даними соцопитування, в якому брали участь 30 тисяч українців з усіх регіонів країни, 59% опитаних вважають, що Україні потрібні радикальні зміни, 15% вважають за краще, щоб усе залишалося як є, аби не гірше, 15% хочуть повернутися в колишні часи й 11% досі не визначилися, чи потрібні їм якісь зміни взагалі.

Найбільше кардинальних змін хочуть в Івано-Франківській (77%), Тернопільській (73%) і Львівській (70%) областях. У 10 областях зміни в країні підтримують від 60% населення. У Луганській області люди втомилися від потрясінь останніх років і лише 30% опитаних згодні щось змінювати.

При цьому 75% українців головною проблемою в країні вважають війну, 49% упевнені, що Україні заважає розвиватися корупція, а 28% опитаних усі проблеми бачать у безробітті та відсутності робочих місць. Про соціальне розшарування та розрив між бідними й багатими турбуються 17% опитаних, 12% хвилює зростання злочинності та неможливість отримати якісне медичне обслуговування, 8% незадоволені несприятливими умовами для розвитку малого й середнього бізнесу, лише 6% стурбовані нестачею свободи й демократії, а 4% – відсутністю можливості отримати якісну освіту.

Серед трьох основних особистих проблем були названі низькі зарплати, високі ціни на продукти й тарифи на комуналку. 59% українців вважають політичну ситуацію в країні напруженою.

Детальніше – на інфографіці.

Незважаючи на фінансові труднощі, європейський вектор розвитку продовжують підтримувати більш ніж половина опитаних: 52% українців підтримують вступ України до ЄС, 27% – проти і 20% – не визначилися. Найбільша підтримка руху країни до ЄС у західних областях, Києві та Черкасах. Найнижча – в Одеській (27%), Донецькій (25%), Луганській (27%), а також у Харківській (33%) та Миколаївській (34%) областях.

Детальніше – на інфографіці.

Щодо вступу України до НАТО, то за останні три роки кількість прихильників Альянсу зросла в півтора раза. Якби зараз проводили референдум про вступ до НАТО, то «за» проголосували б 48% українців, «проти» – 34%, а в «болоті», що не визначилося, залишаються 28% опитаних.

Найпалкіші прихильники Північноатлантичного альянсу живуть в Івано-Франківській області, де 87% учасників опитування висловилися за вступ до НАТО. У Львівській та Тернопільській областях трохи більш ніж 70% підтримують цю ідею. В інших областях західного регіону половина опитаних схиляються до вступу до НАТО. Ближче до центру кількість таких охочих зменшується й у середньому становить 48%.

На цьому тлі різко виділяється Київ, де 57% опитаних висловилися за союз із НАТО. Ближче до північного кордону настрої різко змінюються. В середньому підтримка Альянсу в центральній частині країни – на рівні 31-37%. У Донецькій, Луганській, Харківській і Миколаївській областях не більш ніж 23% готові вступити до НАТО. Найбільші противники союзу з НАТО живуть в Одеській області, де лише 15% опитаних згодні на підтримку Північноатлантичного альянсу.

Детальніше – на інфографіці.

Поки одні мріють побудувати нову країну, інші з неї виїжджають. У Міграційній службі повідомили, що в 2017 році 24 тисячі осіб відмовилися від українського громадянства, зв'язавши своє рішення зі складною економічною ситуацією в Україні.

За даними соцгрупи «Рейтинг», половина українців не збираються нікуди виїжджати й хотіли б, щоб їхні діти також залишилися жити в країні, 26% схильні перебратися до Європи, 7% – до США, 2% – до РФ, а 16% не знають, залишилися б вони чи емігрували, якби в них з'явилася така можливість.

Найпатріотичніші українці живуть у Рівненській, Вінницькій та Полтавській областях, де понад 60% населення хочуть жити в Україні. Більш ніж половина жителів прикордонних західних областей також не бажають залишати країну. В Луганській області, незважаючи на війну, 56% жителів хочуть залишитися в Україні. А найсильніші еміграційні настрої в Сумській області, де згідно з опитуванням, лише 40% населення не думають про виїзд із країни. Слідом ідуть жителі Київської, Чернігівської та Запорізької областей, де лише 43% населення готові залишитися в Україні. Лише 42% киян висловили бажання жити в Україні.

Детальніше – на інфографіці.

Незважаючи на постійні спекуляції політиків з приводу статусу української мови в Україні, схоже, самі українці починають схилятися до якоїсь єдиної позиції. Так, 61% опитаних переконані, що українська мова має бути єдиною державною мовою, 15% хочуть використовувати російську як другу державну, 20% вважають, що українська мова має бути державною, а російську як офіційну є сенс запровадити лише в деяких регіонах.

При цьому 47% українців вдома спілкуються українською мовою, 29% – як українською, так і російською мовами, 20% опитаних стверджують, що вдома спілкуються лише російською мовою, а 1% – іншими мовами.

Уся західна Україна, крім Чернівецької області, а також Чернігівська, Полтавська, Черкаська та Кіровоградська області більш ніж на 70% підтримують те, що українська мова має бути єдиною державною мовою. В Києві, який традиційно зараховують до російськомовних міст, 67% опитаних за те, щоб українська була державною мовою. Найменший відсоток підтримки в Донецькій (27%), Луганській (22%) та Харківській (26%) областях. В Одеській області лише 17% вважають, що українська має бути державною.

Детальніше – на іфографіці.

Про те, що українські політики обіцяють з приводу мовного питання, читайте в нашому огляді обіцянок.

Що не так з українськими революціями, читайте в авторській колонці Олександра Радчука.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: