Російські хакери хотіли викрасти листування Константинопольського патріарха

Читать на русском
Хакери з угруповання Fancy Bear, яке пов'язують із російським урядом, намагалися отримати доступ до поштових скриньок ієрархів Константинопольської церкви.

Російські хакери роками намагалися отримати доступ до листування священиків, наближених до Константинопольського патріарха Варфоломія I.

Про це йдеться в розслідуванні інформагентства AP, яке було оприлюднене в понеділок, 27 серпня, пише «Слово і Діло». Журналісти AP пов'язують ці кібератаки в тому числі з дискусією про можливе надання томосу про автокефалію для Української православної церкви, зазначає DW.

Небезпеки томосу: три сценарії розвитку ситуації довкола створення єдиної помісної церквиПитання з наданням томосу начебто вже вирішили. Принаймні так вважають політики. А якщо ні? Три різних за напрямками сценарії розвитку подій – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

Хакери із угруповання Fancy Bear, яке пов'язують із російським урядом, намагалися отримати доступ до поштових скриньок ієрархів Константинопольської церкви. Журналісти AP проаналізували 4,7 тисячі адрес електронної пошти, які зазнали атак, що були надані минулого року американською компанією SecureWorks, яка займається кібербезпекою.

Хакери атакували, зокрема, листування митрополитів Константинопольської православної церкви Варфоломія (Самараса), Еммануїла (Адамакіса) та Елпідофора (Ламбрініадіса). Сам Варфоломій електронною поштою не користується.

Представник патріарха відмовився від коментарів.

«Я не хочу бути частиною цієї історії», – сказав він AP.

Російська православна церква заявила, що не має жодної інформації й відмовилася від коментарів щодо хакерських атак. Як відомо, російські чиновники заперечують близькість Fancy Bear до Кремля.

Також нагадаємо, 24 серпня Вселенський патріарх обговорив із Порошенком автокефалію.

Раніше посольство України обурилося висловлюваннями патріарха Кирила.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: