Що буде після надання Томосу Україні: заява Філарета

Читать на русском
Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет розповів, що буде після надання Томосу Україні

Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що після отримання Томосу про автокефалію всі, хто не приєднається до Помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою.

Про це Патріарх розповів в інтерв'ю «Голос України», пише Слово і Діло.

При цьому, Патріарх Філарет зазначив, що змушувати приєднуватися до Помісної церкви ніхто не буде

«Томос отримає Українська Церква Київського Патріархату і УАПЦ, це буде означати об'єднання цих церков. Московському Патріархату доведеться вирішувати, приєднуватися до канонічної, визнаної Вселенським Патріархатом та іншими церквами Української Церкви чи ні», - розповів він.

«Ми припускаємо, що не всі парафії, священики і єпископи приєднаються до Помісної церкви. Робити це їх змушувати ніхто не стане», - зазначив Патріарх.

За його словами, ті, хто не приєднається, не зможуть називатися Українською Православною Церквою, а будуть митрополією або екзархатом Російської Православної церкви в Україні.

«Якщо вони хочуть молитися з МП, нехай моляться. Але якщо будуть вести антиукраїнську діяльність - будуть покарані. Держава, якщо вона держава, має право карати зло, інакше спокою не буде. Якщо ж, припустимо, трапиться так, що Томосу не буде, це буде означати, що Московська церква є реально впливовою в православ'ї», - підкреслив Філарет.

Він нагадав про поведінку УПЦ МП при підготовці до Всеправославного Собору.

Патріарх додав, що тоді домовилися про скликання в 2016 році, погодили документи, але Москва переконала своїх сателітів - Антіохійську, Грузинську і Болгарську церкву - не брати участь в ньому.

«А потім заявили, мовляв, оскільки на Соборі будуть не всі, то і вони не приїдуть. Собор відбувся, але прийняті на ньому документи Москва не визнає. Втім, незважаючи на це, вони діють. Я особисто впевнений, що шантаж Москви не вплине на рішення Вселенського Патріарха і Томос буде», - сказав патріарх Філарет.

За його словами, коли його нададуть, ВР повинна прийняти закон про перереєстрацію всіх парафій.

«Другий закон - про обрання релігійного центру. Щоб не було релігійної боротьби, приналежність храмів має визначати більшість віруючих шляхом голосування. Якщо більшість виступить за МП, то храм належатиме йому, якщо за Київський - то Українській Церкві. Як і лаври. У нас їх дві - Києво-Печерська і Почаївська», - пояснив ситуацію патріарх.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає Т омос про єдину помісну православну церкву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: