Ровесники незалежності України: хто вони й чим займаються

Читать на русском
День незалежності України святкують сьогодні, 24 серпня. Хто вони, українці-ровесники незалежності – в матеріалі Слова і Діла.

Незалежній державі Україна сьогодні виповнюється 27 років. Для нашої молодої країни останні кілька років видалися особливо непростими: війна, анексія частини території, постійна боротьба за владу. Однак Україна – це не лише економіка й політика, а перш за все люди, які на неї працюють і змінюють її. «Слово і Діло» сьогодні зібрало, хто вони, українці 1991 року народження, ровесники незалежності.

Активісти

Серед загиблих Героїв Небесної Сотні є три активісти 1991 року народження. Олександр Плеханов загинув у центрі Києва 18 лютого 2014 року від снайперського пострілу. На той момент він навчався в Київському національному університеті будівництва і архітектури, йому було 22 роки.

20 лютого в столиці загинув 22-річний Ігор Костенко. Його знайшли з вогнепальними пораненнями на вулиці Інститутській. Костенко навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка, був активним редактором української «Вікіпедії».

Також у віці 22 років помер ще один учасник Євромайдану – Владислав Зубенко. 28 лютого він помер у лікарні від численних поранень. Всім трьом активістам було посмертно присвоєне звання Героя України.

28-ма річниця Декларації про державний суверенітет України. Думки вголосСимволічна дата проголошення Декларації про державний суверенітет укотре залишає багато критичних запитань без відповідей. Що саме йде не так, конкретними фактами доводить політолог Олександр Радчук.

Брала активну участь у протестах 2013-2014 років 27-річна Ганна Коваленко. Під час Євромайдану вона була сотником 39-й жіночої сотні Самооборони. Після Революції Гідності Коваленко брала участь у парламентських виборах як самовисуванець за виборчим округом №206 (Чернігів) і набрала 9% голосів, посівши друге місце. Пізніше в різний час Коваленко була радником трьох міністрів оборони та міністра інформаційної політики. Наразі вона є координатором ГО «Антикорупційний рух України».

У Верховній Раді України немає жодного народного депутата 1991 року народження. Така ж ситуація серед міністрів та їхніх заступників. У місцевій владі їх також небагато. Наприклад, посаду заступника мера Конотопа (Сумська область) обіймає 27-річний Ігор Степанченко. Раніше він був помічником народного депутата, брав участь у протестах на Майдані.

Письменники і поети

У 1991 році народилася українська поетеса Анастасія Дмитрук, яка стала відомою завдяки своєму віршу «Ніколи ми не будемо братами», написаному після анексії Криму Росією. Минулого року вийшла її книга «Це моя і твоя війна». Дмитрук є лауреатом премії Кабінету міністрів України за особливі досягнення молоді в розбудові України. Її ровесниця, поетеса Зоряна Паламарчук, також пише на патріотичну тематику. Зараз до видання готується її збірка «Словом по війні». Паламарчук отримала відзнаку від голови Служби безпеки України Василя Грицака «За служіння українському народу, захист суверенітету держави і значний внесок у справу визволення України від антинародної влади під час подій Революції Гідності».

Відомий український поет і публіцист Григорій Семенчук також народився в 1991 році. Його вірші видаються німецькою, французькою, англійською, польською, російською та білоруською мовами. Разом з Юрієм Іздриком він заснував музичну групу DRUMТИАТР.

Діячі культури

У Лос-Анджелесі (США) живе й працює український фотограф і кліпмейкер Саша Самсонова. Вона працювала для українських видань Harper's Bazaar і Pink. У 2016 році знімала в США спецпроект для Adidas, а також для Кендалл і Кайлі Дженнер.

Ще один відомі український художник, фотограф і кліпмейкер, ровесник незалежності – Лесь Панчишин. Він працював над концертними відео гуртів «АнтитілА», «Піккардійська Терція», «Тартак», «Кому Вниз», «Гапочка», «Тінь Сонця», Vivienne Mort.

У колективі відомої співачки Loboda зараз працює 27-річний Ігор Кириленко. Крім того, Кириленко – засновник групи The Erised, яка існує вже чотири роки.

Які новинки української військової техніки покажуть під час параду до Дня незалежностіХрещатиком проїдуться 58-тонна ракетна установка Богдана, ракетний комплекс Грім-2, здатний обдурити будь-яку ППО, та українські Верба й Вільха, що стріляють швидше за Град.

Серед 27-річних українців є кілька відомих акторів. Анастасія Зюркалова, яка знялася в декількох фільмах режисера Оксани Байрак, а зараз грає в театрі й знімається в телесеріалах.

27 років скоро виповниться Ганні Заячківській, яка в 2013 році отримала титул «Міс Україна» та представляла Україну на конкурсі «Міс Світу». Заячковська також брала активну участь в Євромайдані й була членом Медичної сотні.

Спортсмени

В Україні дуже багато спортсменів 1991 року народження. Це не дивно, для спорту 27 років – це розквіт кар'єри. Серед знаменитих спортсменів, ровесників незалежної України – футболіст і капітан київського «Динамо», півзахисник збірної України Сергій Сидорчук, а також захисник донецького «Шахтаря» Богдан Бутко.

Крім того, серед ровесників України – срібний медаліст Параолімпійських ігор 2016 року, плавець Ярослав Денисенко, призер чемпіонатів Європи з біатлону Яна Бондар, призер Європи і світу зі стрибків у воду Олександр Горшковозов і шахістка Ірина Андренко.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: