Чи потрібен військовий парад до Дня незалежності України?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що цього року до Дня незалежності України відбудеться один із найбільших військових парадів, у ньому візьмуть участь 4,5 тисячі військових і 250 одиниць техніки. Загалом у параді візьмуть участь 250 одиниць бойової техніки, анонсував президент України Петро Порошенко. «У військовому параді з нагоди 27-ї річниці незалежності України братимуть участь 250 одиниць техніки. Будуть продемонстровані нові зразки, які вже поставлені до Збройних сил України, а також ті, які зараз проходять державні випробування. Також будуть і зразки техніки, поставлені іноземними партнерами», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook. Примітно, що вперше на цьому параді під час звернення міністра оборони до військовослужбовців не прозвучить звернення «товариші». Напередодні Петро Порошенко пообіцяв, що офіційним привітанням військових буде «Слава Україні! Героям слава!». 24 серпня ці слова вперше прозвучать як частина офіційної церемонії військового параду на честь Дня незалежності України.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що військовий парад прийнятний хіба що у форматі політичної акції, якщо так хочеться свята. Цього більш ніж достатньо.

За його словами, військовий парад – це колосальні гроші, викинуті просто на один прохід техніки. По-друге, нам нічим особливо похвалитися.

Так, є якісь модернізовані, нові зразки бронетехніки, бронемашини, але в основному всі зразки радянські, уточнив він.

«Крім того, ці гроші дуже знадобилися б на фронті. Для посилення оборони, щоб зробити хоча би більш-менш стаціонарні бліндажі. Купити засоби зв'язку, бронежилети, каски на ці гроші й віддати на фронт бійцям. Ми всі пам'ятаємо 2014 рік. Сподівалися, що прямо з Хрещатика війська підуть у бій, а вони взяли й сховали техніку в бокси до наступного параду», – нагадав експерт.

Які новинки української військової техніки покажуть під час параду до Дня незалежностіХрещатиком проїдуться 58-тонна ракетна установка Богдана, ракетний комплекс Грім-2, здатний обдурити будь-яку ППО, та українські Верба й Вільха, що стріляють швидше за Град.

Якщо вже так сильно хочеться свята, можна провести політичну акцію, щоб хоча б отримати дивіденди, як це було минулого року, вважає експерт.

«Зібрати роти почесної варти країн-партнерів, під оркестр нехай пройдуть Хрещатиком під прапорами своїх держав. Таким чином, хоча б міжнародну підтримку України покажемо. Цього буде цілком достатньо», – констатував експерт.

Крім того, для РФ це буде найсильнішим подразником, як показати червоний прапор, підкреслив він.

«Армія сидить на напівголодному пайку. Ми самі говоримо, що не вистачає боєприпасів 152-го калібру. То чи не краще ці гроші віддати заводу, нехай зроблять зайву тисячу снарядів. Купити ті «ж Джавеліни» ще, скільки можливо, й віддати на фронт, щоб бійці могли спалити бронеоб'єкти, особливо танки, коли виходять на пряму наводку й гатять по наших позиціях, завдаючи нам втрат», – резюмував Олег Жданов.

Які новинки української військової техніки покажуть під час параду до Дня незалежності – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: