Які новинки української військової техніки покажуть під час параду до Дня незалежності

Читать на русском

Під час наймасштабнішого за 27 років незалежності України параду в Міноборони обіцяли, що Хрещатиком пройдуться 4,5 тисячі військовослужбовців, у тому числі вперше в колонах будуть жінки-військовослужбовці. Також ЗСУ продемонструють нові зразки військової техніки, що надійшли на озброєння за останні два роки. «Слово і Діло» пропонує розібратися, про яку техніку йдеться та які її характеристики.

Серед нових зразків озброєння, створених вітчизняним ОПК, Хрещатиком пройдуть оперативно-тактичний комплекс «Сапсан» (він же «Град-2»), високоточна система залпового вогню «Вільха», автоматизована реактивна система «Верба», нова самохідна 155-міліметрова гаубиця «Богдана».

Загалом у параді візьмуть участь 250 одиниць бойової техніки, анонсував президент України Петро Порошенко.

У Києві після репетиції параду «Бук» врізався в бізнес-центр: реакція соцмережУстановка Бук після репетиції святкового параду врізалася в будівлю бізнес-центру на Подолі.

«У військовому параді з нагоди 27-ї річниці незалежності України братимуть участь 250 одиниць техніки. Будуть продемонстровані нові зразки, які вже поставлені на озброєння до Збройних сил України, а також ті, які зараз проходять державне випробування. Також будуть і зразки техніки, поставлені іноземними партнерами», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Самохідно-артилерійська установка «Богдана» калібру 155-мм за стандартами НАТО, мабуть, є найбільшою інтригою заходу, тому що ще ніхто, крім профільних військових, не бачив, що вона собою являє. Передбачалося, що ця гаубиця з баштою польського виробництва буде встановлена на шасі від нашого танка «Оплот». Однак, за останніми даними, гармата «Богдани» поки що встановлена на шасі повнопривідної військової вантажівки КрАЗ-6322, а броньована кабіна оснащена чотирма дверима.

Максимальна дальність пострілу активно-реактивними снарядами САУ – від 45 до 60 км, максимальна дальність пострілу осколково-фугасними снарядами становить 30-40 км. При цьому скорострільність САУ – 6 пострілів за хвилину при максимальній кількості боєприпасів – 20. Важить «Богдана» 28 тонн.

Парад до Дня Незалежності: вперше в колоні будуть жінки-військовослужбовціНа святкуванні 27-ї річниці незалежності України, під час параду, вперше за роки незалежності жінки-військовослужбовці пройдуть Хрещатиком.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім-2» – не менш засекречений зразок. Лише два роки тому КБ «Південне» заявило, що розпочато розробку новітнього ОТРК, і ось «Грім-2» вже буде представлений на параді.

Авторами підкреслюється, що ці ракети здатні летіти не лише за прогнозованою траєкторією, але й непередбачувано змінювати траєкторію в процесі польоту, що дає можливість обійти протиракетну оборону на 96%. «Грім-2» більш сучасний, ніж усі наявні сьогодні системи ППО, навіть російські С-300 та С-400.

І хоча цифри мають оціночний характер, вони, безумовно, вражають. Максимальна дальність пострілу становить майже 500 км, що дає можливість «пальнути» навіть по Москві. Розрахункова площа ураження – понад 10 тис. кв. м, маса бойового блоку одноступінчастої балістичної ракети – 480 кг. Бортова система управління ракетами інерціальна й комплектується системами навігації та наведення різного типу (радіолокаційними, оптико-електронними).

«Вільха» – український проект реактивної системи залпового вогню з коректованим боєприпасом на основі радянського «Смерча».

У параді візьмуть участь 18 підрозділів інших країн - ПолторакДнями до України прибудуть 18 іноземних делегацій з різних країн світу, які братимуть участь у параді.

Ця ракета (калібр 300 мм) створена лише з вітчизняних комплектуючих, без використання російських. Її можна використовувати для бойових частин, які працюють по наземних, морських і повітряних цілях. Максимальна дальність пострілу при масі боєголовки 250 кг становить 70 км. Скорострільність – 12 пострілів за хвилину. Швидкість польоту ракети – понад 1000 м/с на висоті до 40 км.

«Верба» – це покращений аналог радянського «Граду» (калібр 122 мм), який нещодавно був запущений у серійне виробництво.

Реактивна система залпового вогню створена на базі автомобіля КрАЗ-6322 та бойової частини БМ-21 «Град», розробленої три роки тому харківськими конструкторами. Сучасна система являє собою п'ятимісну кабіну з автоматичним управлінням вогнем, прицілюванням і перезарядженням. Тобто, не виходячи з кабіни, 40 боєприпасів можна механізованим способом зарядити протягом 10 хвилин за допомогою спеціальної транспортно-заряджальної машини.

«Верба» в 6 разів швидше за «Град» визначає координати, в 5 разів швидше наводиться, а після стрільб за лічені секунди може змінити позицію, уникнувши вогню у відповідь. Пререзарядка установки скоротилася в 7 разів.

Крім того, очікується, що під час параду над Хрещатиком здійснять політ бойові літаки ЗСУ. За словами командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова, цього року ЗС поповняться 30 відремонтованими та модернізованими винищувачами МіГ-29 і Су-27 та штурмовиками Су-25.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що вперше під час параду до Дня незалежності в колоні будуть жінки-військовослужбовці.

У США готують перший за останні 27 років військовий парад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: