Заступники Холодницького раніше розглядали скарги детективів – документ

Читать на русском

У Національному бюро повідомили, що раніше заступники головного антикорупційного прокурора ухвалювали рішення за їхніми скаргами на прокурорів.
Володимир Кривенко і Максим Грищукфото: «Слово і Діло»

До скарги на закриття начальником відділу САП Василем Кричуном підозр сину міністра внутрішніх справ Олександру Авакову та його колишньому заступнику Сергію Чеботарю заступники керівника САП Назара Холодницька ухвалювали рішення за аналогічними скаргами.

Про це йдеться у відповіді на офіційний запит голови правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, який передали журналісту «Слова і Діла».

У документі НАБУ йдеться про те, що детективи неодноразово скеровували скарги на дії прокурорів САП (в порядку ст 311-313 КПК України) Холодницькому. Однак частина з них була розглянута його заступником Володимиром Кривенком і першим заступником Максимом Грищуком.

«Детективи НАБУ під час досудового розслідування кримінальних проваджень напдіслали керівнику САП скарги на дії прокурорів у кримінальних провадженнях у порядку, передбаченому статтями 311-313 КПК України. Розгляд частини зазначених скарг був здійснений заступником керівника та першим заступником керівника САП», – ідеться у відповіді Калужинського.

Також у відповіді зазначається, що детективи скеровували скарги (в порядку ст 311-313 КПК України) на дії прокурорів безпосередньо до заступника керівника САП Кривенка, який і розглядав їх. За словами Калужинського, за результатами розгляду всіх скарг детективам відмовили в задоволенні.

До того ж, за інформацією журналіста «Слова і Діла», перший заступник керівника САП Грищук відмовив у задоволенні скарги НАБУ на закриття кримінального провадження за підозрою екс-головного санітарного лікаря Святослава Протаса в отриманні неправомірної вигоди. Вказану справу також закрив начальник відділу САП Кричун.

Як відомо, САП уже понад місяць не розглядає скаргу НАБУ на закриття підозр сину голови МВС Олександру Авакову та екс-заступнику міністра внутрішніх справ Чеботарю. У той час як згідно з КПК України розгляд скарги має проходити протягом трьох днів із дня її надходження.

Зазначимо, що раніше в коментарі журналісту «Слова і Діла» перший заступник голови САП Максим Грищук заявив, що не має повноважень ухвалювати рішення щодо зазначеної скарги НАБУ. Він зазначив, що інший заступник Холодницького також не може цього зробити. За його словами, розглянути скаргу в справі Авакова може лише голова САП, генеральний прокурор або його заступники.

Однак, згідно з ч. 2 ст. 312 КПКУ, скарга на дію прокурора подається прокурору вищого рівня. Водночас абзацом 2 ч. 5 ст. 8-1 закону України «Про прокуратуру» визначено, що прокурорами вищого рівня для керівників управлінь, відділів та їхніх заступників, прокурорів САП є керівник САП, його перший заступник і заступник. До того ж, згідно з вищевказаним документом НАБУ, заступники Холодницького таки розглядали скарги детективів на дії прокурорів, на відміну від справи Авакова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: