Мітинг під МВС: відставка Авакова знову скасовується?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Відставка Авакова малоймовірна, це ще не та точка кипіння. Доля керівника МВС залежить від коаліції, а не від бажання президента, мирних активістів чи ще когось.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи мітинг під МВС із закликами до відставки Арсена Авакова.

«У цій ситуації, оскільки немає визначеності щодо того, чи існує коаліція, а її розпад загрожує великими катаклізмами, Аваков почувається доволі спокійно», – зазначив Бондаренко.

Він припустив, що якісь зміни можуть відбутися в керівництві, адже на нас чекає «гаряча» осінь перед виборами.

«Однак усе одно слід розуміти, що вибудувана така система, за якої навіть якщо Аваков піде з посади міністра внутрішніх справ, структури, що йому підпорядковуються, діятимуть у такому ж режимі. Відставка Авакова не спричинить звільнення керівників обласних відділів, апарату», – констатував політолог.

На його переконання, Аваков як міністр, що володіє серйозним ресурсом, незважаючи на те, залишиться він на своїй посаді чи ні, все одно впливатиме на політику.

Питання кадрових змін, у тому числі щодо Авакова, підвішене до вересня, додав він.

«По-друге, якщо Рада збереться у вересні й розпочне сесію з питання відставки Авакова, то взагалі можна ставити хрест на сесії. Політична осінь перетвориться на балаган», – підкреслив експерт.

Так, відносини Порошенка та Авакова давно загострені, але поки не зовсім зрозуміло, що може запропонувати АП.

«Наприклад, буде відставка Авакова, його заступник стане в. о. Що від цього виграє президент? Чи зможе він поставити на цю посаду потрібну йому людину? Навряд чи, немає голосів для цього. А от розвалити коаліцію може», – резюмував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, ще в 2015 році до ВР внесли законопроект щодо відставки Авакова. Приводом для авторів постанови, що зареєструвати відповідний проект, став скандал із заступником міністра Сергієм Чеботарем щодо його елітної власності під Києвом. Минулого року нардепи також не підтримали проект постанови про звільнення Арсена Авакова з посади голови МВС.

Як відомо, 17 листопада 2017 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що не балотуватиметься в президенти України на наступних виборах.

За даними «Слова і Діла», в досьє міністра внутрішніх справ 162 обіцянки, а рівень його відповідальності – 43%. Повне досьє Авакова – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: