У САП пояснили, чому затягують із рішенням щодо скарги на закриття справи Авакова

Читать на русском
В Антикорупційній прокуратурі зазначають, що ухвалити рішення щодо скарги закрити рюкзачну справу може лише їхній керівник.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Скаргу НАБУ на постанову прокурора САП Віталія Кричуна про закриття підозр синові міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та його колишнього заступника Сергія Чеботаря може задовольнити лише керівник САП Назар Холодницький або генеральний прокурор Юрій Луценко.

Про це в коментарі журналісту «Слова і Діла» розповів його перший заступник Максим Грищук.

За словами першого заступника керівника САП, ані він особисто, ані інший заступник Володимир Кривенко не можуть задовольнити скаргу НАБУ на постанову Кричуна про закриття підозр.

«Скаргу на постанову прокурора САП у справі рюкзаків може задовольнити виключно Холодницький або генеральний прокурор. Під час відсутності керівника САП я хоч і виконую його обов'язки, однак лише адміністративні. Так прописано в КПК України», – зазначив він.

Також у САП відзначили, що ч. 6 ст. 36 КПК України чітко визначає, що скасовувати постанови прокурорів САП і детективів НАБУ може виключно генеральний прокурор, його перший заступник або просто заступник.

«У переліку цих суб'єктів відсутні заступники керівника САП. Таким чином, перший заступник і заступник керівника САП дійсно є вищими прокурорами для начальників відділів і прокурорів САП, проте такі особи за посадою відповідно до положень КПК не наділені повноваженнями для скасування постанов прокурорів САП в разі їх незаконності», – заявляють у прокуратурі.

Таким чином, на думку САП, ані перший заступник керівника САП, ані інший заступник не можуть скасувати постанову начальника відділу САП Кричуна про закриття підозр у справі рюкзаків Авакова.

Водночас у Центрі протидії корупції не згодні з першим заступником керівника САП. У коментарі журналісту «Слова і Діла» юрист ЦПК Андрій Савін зазначив, що оскаржити постанову начальника відділу САП Кричуна можна у прокурора вищого рівня. За його словами, відповідно до закону про прокуратуру, прокурорами вищого рівня для начальника відділу САП є Грищук і Кривенко, а також сам Холодницький.

«Абзацом 2 частини 5 статті 8-1 закону України «Про прокуратуру» визначено, що прокурорами вищого рівня для керівників управлінь, відділів та їхніх заступників, прокурорів САП є керівник САП, його перший заступник і заступник, для заступника та першого заступника керівника САП – очільник Антикорупційної прокуратури. Тому прокурором вищого рівня для начальника відділу САП Кричуна станом на зараз є Грищук як перший заступник», – вважає Савін.

Юрист ЦПК також додав, що ч. 6 ст. 36 КПК України є загальною нормою, а ч.2 ст. 312 КПК України – спеціальною. Також в організації нагадали, що раніше Грищук ухвалював рішення по аналогічній скарзі у справі колишнього в. о. головного санітарного лікаря Святослава Протаса.

Нагадаємо, САП за місяць не ухвалила рішення щодо скарги НАБУ на постанову про закриття підозр у справі Авакова.

Раніше в НАБУ заявили, що в червні прокуратура погодила передачу справи рюкзаків до суду щодо всіх підозрюваних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: