ЄС відреагував на погіршення стану здоров'я Сенцова

Читать на русском
Євросоюз прокоментував погіршення стану здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова, незаконно утримуваного в російській в'язниці.

Євросоюз прокоментував погіршення стану здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова, незаконно утримуваного в російській в'язниці.

Про це пише «Слово і Діло».

Денісова оприлюднила фото Сенцова з російської колоніїУ четвер, 9 серпня, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова опублікувала фотографії з українським режисером Олегом Сенцовим.

«Згідно з повідомленнями, стан здоров'я Сенцова швидко погіршується. Ми очікуємо, що Росія надасть йому відповідне кваліфіковане лікування в медичних закладах...», – сказано в повідомленні офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС.

Євросоюз очікує, що міжнародні стандарти у сфері прав людини будуть підтримані й усі незаконно затримані громадяни України в Росії та на Кримському півострові будуть звільнені без зволікання.

9 серпня адвокат політв'язня Дмитро Дінзе повідомив, що стан Сенцова важкий, у нього сталася третя криза голодування.

8 серпня сестра Сенцова Наталія Каплан заявила, що в своєму листі брат повідомив їй про свій вкрай важкий стан.

«Все не просто погано, все катастрофічно погано. Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення», – пише вона.

За словами Каплан, російські тюремники не передають Сенцову жоднх листів, а сам він перебуває в інформаційному вакуумі й узагалі не знає, що відбувається.

У вівторок адвокат Сенцова Дмитро Дінзе після відвідування режисера в колонії повідомив, що в Сенцова знизився гемоглобін, розвинулась анемія, пульс знизився до 40 ударів за хвилину. За словами адвоката, Сенцова двічі намагалися умовити їхати до лікарні через проблеми із серцем, але він відмовився.

Нагадаємо, Сенцов розпочав голодування 14 травня 2018 року. Він вимагає звільнити всіх утримуваних Росією українських політв'язнів.

У липні режисер пережив другу кризу голодування, після чого погодився брати по дві ложки харчової суміші щодня. Його адвокат повідомив, що стан здоров'я Олега значно погіршився.

Українець був затриманий російськими силовиками в Криму 11 травня 2014 року. Його звинувачували в нібито підготовці терактів на півострові під час окупації Росією. Пізніше Сенцова звинуватили в зберіганні зброї та вибухівки.

5 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: