Денісова просить відправити Сенцова на лікування до Москви

Читать на русском
Уповноважений із прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову перевести українського політв’язня Олега Сенцова до лікарні.

Уповноважений із прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову перевести українського політв’язні Олега Сенцова до лікарні.

Як пише «Слово і Діло», про це Денісова написала в Facebook.

Третій місяць голодування Сенцова. Чого домагається РФ і що ми можемо зробити?Стан здоров'я українського ув'язненого Олега Сенцова погіршився, але він відмовляється припиняти голодування, говорить адвокат режисера. Про ситуацію поговорили з експертами.

«Поговорила … про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова (засудженого в Україні за тероризм росіянина) на Олега Сенцова», – зазначила вона.

Москалькова сказала, що обмін неможливий, адже Росія вважає Сенцова росіянином. Незважаючи на те, що, за словами Денісової, до колонії в’язень прибув саме як український громадянин, у Росії наполягають, що всі кримчани автоматично отримують російське громадянство, якщо не відмовилися від нього.

«Втім, ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там і немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування», – підкреслює Денісова.

Вона додає, що такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві та в Київському НДІ геронтології.

«Тому я попросила Тетяну Москалькову, щоб вона організувала переведення Олега до московського інституту або ж до лікарні, в якій є фахівці з ендогенного харчування», – говорить український омбудсмен.

Вона також додає, що потягом чи етапом Сенцов не доїде, необхідний літак санітарної авіації.

«Звернення матері вже передали до Спецкомісії з помилування, і я попросила уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію», – написала Денісова.

Пізніше їй перетелефонувала Москалькова й знову розповіла про «стабільний стан здоров'я» Сенцова та про те, що він сам відмовляється від переведення до міської лікарні в Лабитнангі.

«Я наполягла на тому, щоб уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Олега, сфотографував його й зняв відео своєї розмови з ним, щоб ми переконалися, що його стан дійсно стабільний», – говорить Денісова.

Український режисер Олег Сенцов голодує 88-й день.

Двоюрідна сестра українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан повідомила, що він майже не встає.

Народний депутат Олексій Гончаренко написав листа президенту Росії Володимиру Путіну з проханням обміняти його на режисера Олега Сенцова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: