Тарифи в обмін на транш МВФ: у чому інтерес США та що буде з цінами

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

МВФ – це все-таки структура, що має стосунок до США. Так, вона не котролюється, але перебуває під впливом. Тому, безумовно, США зацікавлені в тому, щоб Україна отримувала кредити Фонду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи інформацію про те, що США закликали Київ виконати вимоги МВФ, серед яких вимога підвищити ціни на газ.

«По-перше, США зацікавлені в тому, щоб кошти нам надавали. По-друге, в нинішній ситуації, коли підвищення ціни на газ може звести нанівець всі шанси на подальше президенство, на прем’єрство Гройсмана, при цьому знизити й так мінімальні рейтинги провладних партій, США свідомо можуть піти на такий крок і підштовхувати до виконання цих зобов’язань», – зазначив Корольчук.

«Щось на кшталт вислову «самі себе покарали». Фактично, США намагаються це зробити», – додав він.

Таким чином, влада втрачає свої рейтинги та політичні активи, уточнив експерт.

З чого складається ціна газу для населення – інфографікаВартість газу від загальної ціни блакитного палива для населення становить 71 відсоток. Нафтогаз показав інфографіку.

«США одним рішенням здолають своїх колишніх політичних партнерів і при цьому виграють, якщо будуть підвищені тарифи. МВФ надасть кредит Україні, а вони на цьому ще й зароблять. Адже є ілюзія допомоги. Ми все виплачуємо й поступово повертаємо», – підкреслив фахівець.

На його думку, український уряд намагатиметься тягнути час, щоб не підвищувати ціни на газ, тобто шукатиме компроміс щодо так званого розділення ціни між 7 тисячами гривень та ринковими 15 тисячами.

Однозначно, розуміння немає щодо субсидій, а населення залежить від них, що вже помітно, акцентував він.

Експерт звернув увагу, що вже є випадки, коли хтось розлучається, щоб зберегти субсидію, хтось змінює прописку, придумують ще якісь варіанти.

«Якщо не вдасться скоротити кількість субсидіантів, як пропонують кредитори, то МВФ апелюватиме до того, що їхнє неформальне прохання не виконали в обмін на те, щоб ціни не підвищувати. Тому, ймовірно, уряд шукатиме компроміс щодо розділення ціни, але однозначних гарантій немає. Заява США є тому підтвердженням», – резюмував Юрій Корольчук.

Із чого складається ціна газу для населення, можна дізнатися на нашій інфографіці.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в цьому сезоні підвищення ціни на газ не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: