МВФ хоче підвищення тарифів. Що як Україна не виконає вимоги?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Здається, скоро «піде білий дим» – буде досягнутий компроміс з МВФ щодо виконання умов програми. Вирішення питання газових тарифів та більш технічних питань бюджету розблокує отримання чергового траншу МВФ та пов'язаного з ним доступу до зовнішнього фінансування для України.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

Доступ до зовнішнього фінансування для Українни є критично необхідним для уникнення дефолту та економічної кризи в нинішній період пікових боргових виплат, підкреслив експерт.

Він нагадав, що протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько 18,5 мільярдів доларів.

Довкола цього рішення буде багато політичних спекуляцій, оскільки підняття тарифів – це завжди непопулярний крок, що вигідно використовувати в політиці, додав фахівець.

«Проте так само немає сумніву, що всі можливі альтернативи підвищенню тарифів є значно гіршими як для держави загалом, так і особисто для рівня життя кожного громадянина», – зазначив Кухта.

В принципі, альтернатив підвищенню тарифів на газ лише дві – дуже жорсткий на 100+ мільярдів гривень секвестр бюджету або дефолт.

За його словами, секвестр такого масштабу означає щонайменше повне згортання державних інвестицій та значне скорочення заробітних плат у бюджетному секторі й соціальних виплат.

«Тих, хто працює в приватному секторі й не залежить напряму від бюджету, очікує економічний спад унаслідок різкого зниження споживчого попиту та значне погіршення й так украй поганих державних послуг. Наприклад, недостатньо швидко приїжджає на виклик нова патрульна поліція? Зачекайте, що буде, коли в них закінчаться гроші на бензин», – пояснив експерт.

«У гіршому разі скорочення видатків торкнеться оборонного сектора – тоді почне погіршуватися стан армії і є ризик елементарно програти війну», – уточнив Кухта.

Дефолт узагалі зачепить рівномірно всіх через глибоку девальвацію, наголосив він.

«Як вам долар по 40 гривень? А по 50? А може бути й більше – під час паніки ринок не має дна, стрибок інфляції, йдеться про десятки відсотків додаткового зростання цін та зростання безробіття. Наприклад, серед молоді безробіття після кризи 2014 року зросло на третину й лише зараз почало спадати», – констатував фахівець.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його переконання, маючи такі альтернативи, зрозуміло, що підняти тарифи та отримати транш МВФ – найлегший і найраціональніший спосіб подолання періоду пікових виплат.

«Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції, тобто стрімкого зростання цін узагалі на всі споживчі товари та послуги чи падіння доходів», – резюмував Павло Кухта.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в цьому сезоні підвищення ціни на газ не буде.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: