МВФ не погоджується на компроміси щодо ціни газу – ЗМІ

Читать на русском
У МВФ відкинули вже щонайменше 8 варіантів компромісів щодо підвищення ціни на газ для населення.

У Міжнародному валютному фонді відкинули вже щонайменше 8 варіантів компромісів щодо підвищення ціни на газ для населення, які уряд України запропонував Фонду за останній рік.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на своє джерело в українському уряді, пише «Слово і Діло».

З чого складається ціна газу для населення – інфографікаВартість газу від загальної ціни блакитного палива для населення становить 71 відсоток. Нафтогаз показав інфографіку.

Зокрема, в уряді пропонували підвищувати ціни на газ поквартально, встановлювати населенню пільгові ціни на газ для певного соціального обсягу спожитого газу, а також пропонували виключити вартість транспортування газу з тарифу на газ для домогосподарств.

«Проте МВФ не погоджується на жоден із цих варіантів та продовжує ставити Україні ультиматум: або підвищення цін на газ, або відмова в продовженні співпраці в рамках кредитної програми», – повідомляє джерело.

В уряді розробили ще одну компромісну пропозицію щодо підвищення цін на газ для населення й очікують на реакцію Фонду.

Ще одна умова МВФ – підвищення ціни на газ. Які ризики та як діяти Україні?У НБУ говорять про те, що місія МВФ прибуде в Україну після підвищення ціни на газ, що було однією з вимог кредиторів, як і створення Антикорупційного суду. За створення нового органу влада проголосувала, але питання тарифів так і не вирішене. Оцінили ситуацію експерти.

19 червня у своїй заяві очільниця МВФ Крістін Лагард повідомляла, що Україні для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги необхідно підвищити ціни на газ для населення до ринкового рівня й збалансувати бюджет на рівні 2,5% бюджетного дефіциту.

Крім цього, Лагард у своїй заяві зазначила про необхідність віднесення до юрисдикції Вищого антикорупційного суду всіх справ, зокрема апеляцій на судові рішення першої інстанції з корупційних справ.

Про це, зокрема, раніше заявляли представники антикорупційних організацій.

7 червня Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд у другому читанні. 11 червня Порошенко підписав закон. Створення Антикорупційного суду – одна з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці.

Раніше «Слово і Діло» писало, як зміняться тарифи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: