Гройсман шукає компроміс з МВФ щодо ціни на газ

Читать на русском
Уряд продовжує переговори з МВФ про ціну на природний газ для населення й розраховує на компромісний варіант.

Уряд продовжує переговори з МВФ про ціну на природний газ для населення й розраховує на компромісний варіант.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді, передає «Інтерфакс-Україна».

«Зараз ми в переговорах. Ми шукаємо компромісні варіанти, щоб у першу чергу захистити інтереси українських громадян і України. Я сподіваюся на порозуміння з нашими міжнародними партнерами», – сказав він.

Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках.

Раніше ЗМІ з посиланням на близьке до уряду джерело повідомили про новий варіант компромісу в переговорах з МВФ про ціну на газ. Пакет пропозицій передбачає кілька кроків.

Для продовження співпраці з МВФ та отримання чергового траншу Україні залишається виконати «критично важливе» зобов'язання щодо приведення ціни на газ для населення до економічно обґрунтованого рівня.

Ще одна умова МВФ – підвищення ціни на газ. Які ризики та як діяти Україні?У НБУ говорять про те, що місія МВФ прибуде в Україну після підвищення ціни на газ, що було однією з вимог кредиторів, як і створення Антикорупційного суду. За створення нового органу влада проголосувала, але питання тарифів так і не вирішене. Оцінили ситуацію експерти.

Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення. За різними оцінками, підвищення може становити від 30% до 60%.

Позиція МВФ є досить жорсткою, оскільки уряд у 2017 році ухвалив рішення про таке підвищення газових цін, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: