Навіщо угорцям знадобився міністр із питань Закарпаття?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Одназначно, мали бути принаймні попередження та якісь консультації. З боку Угорщини це виглядає неетично. По-друге, це варто розцінювати як зазіхання на територіальну цілісність.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, історик Олександр Палій, оцінюючи інформацію про те, що в уряді Угорщини запроваджують посаду міністра з розвитку Закарпатського регіону.

«Українська позиція в цій ситуації має бути чіткою – на території нашої країни маємо право діяти лише ми, українські закони й жодного протизаконного стороннього фінансування відбуватися не має. А ті, хто це фінансування надаватиме чи прийматиме, мають бути притягнуті до відповідальності згідно з українським законодавством», – зазначив Палій.

На його переконання, ця посада – радше вказівка з боку російської влади, а угорці просто виконують вказівки.

«Тому й вирішили створити таку посаду. Головна мета – роздратування України. Це, скоріш за все, входить до пакета домовленостей між Орбаном і Путіним, які були досягнуті рік тому під час візиту керівництва РФ до Угорщини», – припустив експерт.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин?Аналітики «Слова і Діла» підняли статистику і розібралися, скільки учнів в Україні навчаються мовами національних меншин.

За його словами, для Закарпатського регіону, можливо, є певна загроза через такі провокації, але поки не серйозна.

Немає жодних підстав для спекуляцій на кшталт того, що Будапешт більше цікавиться Закарпаттям, ніж Київ. Україна фінансує багато соціальних проектів на Закарпатті, уточнив він.

«А от якраз Угорщина передає до регіону ту частину фінансування, яку вони отримали від Кремля. Будапешт підписав із Москвою угоду на 10 мільярдів євро щодо будівництва атомних реакторів на території Угорщини. Очевидно, до цього пакета входили різноманітні вказівки для угорського керівництва. Тому зараз угорська влада відробляє гроші такими провокаціями. Виглядає це безглуздо», – резюмував Олександр Палій.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питання – в нашому огляді.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: