Угорщина звинуватила Україну в бездіяльності щодо мовного питання

Читать на русском
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто висловив надію, що Україна внесе зміни до мовного пункту в майбутньому.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто висловив надію, що Україна внесе зміни до «мовного пункт» в майбутньому.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 16 липня, повідомляє Радіо Свобода.

Мовне питання: що Україна пообіцяла УгорщиніПредставники України та Угорщини під час зустрічі обговорили можливість вільного вибору мови навчання для учнів приватних шкіл.

За його словами, відсутність на саміті НАТО засідання Комісії Україна-НАТО на рівні лідерів альянсу є результатом блокування Угорщини, оскільки Київ «нічого не зробив» для змін в пункт про мову в законі про освіту.

Він зазначив, що зараз між країнами «серйозний конфлікт», оскільки Україна «абсолютно нічого не зробила в сенсі очікувань і Венеціанської комісії, і Європейського Союзу».

Сійярто додав, що переговори тривають, однак «нічого не було зроблено за майже вісім місяців для того, щоб привести (закон про освіту - ред.) відповідно до міжнародних очікувань». У разі, якщо Київ не виконає зазначених вимог, Угорщина не буде підтримувати просування України в бік Євросоюзу та євроатлантичного напряму.

Сійярто пояснив, що саме тому відбулися блокування Угорщини і до саміту НАТО в Брюсселі, і на самій зустрічі не було проведено засідання комісії Україна-НАТО.

«Ми вирішили блокувати всі засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів і міністрів. Саме тому не було запланованого саміту Україна-НАТО під час зустрічей лідерів минулого тижня», - зазначив Сіярто.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс включив потреби виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про освіту України в рішення саміту. Вимоги до України там менш жорсткі, ніж в рішенні саміту Україна-ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: