Міноборони підвищить зарплати військовим: що з цього приводу обіцяли політики

Читать на русском
Рядовим української армії з жовтня підвищать зарплату до 9 тисяч гривень, а офіцерам – до 15,3 тисячі гривень.

Українським військовим із 1 жовтня мають підвищити зарплати: рядовому складу – до 9 тисяч гривень, офіцерському складу – до 15,3 тисячі. Про це стало відомо з листа міністра оборони Степана Полторака до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. У листі йдеться про те, що недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36%). За півроку із ЗСУ звільнилися 11 тисяч офіцерів і контрактників, до кінця року звільняться ще 18 тисяч.

На сьогодні зарплата військовослужбовців першого року служби становить 7,5 тисяч гривень. Для того, щоб підвищити зарплати з жовтня, Міноборони додатково необхідно 4,5 мільярди гривень.

Підвищити посадові оклади військовослужбовцям Полторак має згідно з програмою Кабінету міністрів України (такий самий обов'язок лежить і на Гройсмані). В принципі, свою обіцянку чиновники виконали ще минулого року. Тоді уряд затвердив нову схему грошового забезпечення військових, ухваливши відповідну постанову «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового й начальницького складу та деяких інших осіб». Їм, зокрема, збільшена в структурі грошового забезпечення частка основних його видів (посадового окладу, окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років) до 60% і зменшена частка додаткових видів у структурі грошового забезпечення з 85% до 40%.

Обіцянки щодо розміру зарплат військових давав і президент України Петро Порошенко: наприкінці 2015 року він пообіцяв, що вона бзарплата становитиме не менш ніж 6 тисяч 133 гривні. «Кошти ми знайдемо, щоб ця позиція була захищена й забезпечена», – зазначив він. Свою обіцянку глава держави виконав: уже на початку 2016 року Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким військовослужбовець отримуватиме не менш ніж 7 тисяч гривень.

Народні депутати також обіцяють підвищити військовим зарплати. У Тетяни Ричкової та Максима Микитася відповідна обіцянка була зафіксована в передвиборчій програмі. Ричкова вже проголосувала у Верховній Раді за низку законодавчих ініціатив, спрямованих на посилення соціального забезпечення військовослужбовців та їніх сімей. Микитась, своєю чергою, підтримав урядовий законопроект, що передбачає підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати вдвічі. Але поки обіцянки обох нардепів залишаються в процесі.

У вересні 2016 року підвищити заробітну плату військовим обіцяв депутат Максим Бурбак. Уже в жовтні Рада ухвалила зміни до державного бюджету, ініційовані фракцією «Народного фронту», зокрема, для виплати підвищених заробітних плат військовим-контрактникам. Цього ж місяця парламент ухвалив проект постанови «Про висновки та пропозиції до проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік». За словами Бурбака, в проекті врахована вимога фракції про збільшення заробітних плат військовослужбовцям. Тож депутат з обіцянкою впорався.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева не виконав обіцянку про те, що протягом квітня всі військові пенсіонери отримають підвищення пенсій.

Хочете обговорити цей матеріал? Долуйчатеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: