Підвищення, перерахунок, індексація: що нардепи обіцяють з приводу пенсій

Читать на русском
Слово і Діло зібрало обіцянки народних депутатів щодо пенсій. Це ще одна улюблена тема для піару.
Слово і Діло

В Україні з 1 липня збільшилися пенсії приблизно для мільйона громадян, розмір виплат яких залежить від прожиткового мінімуму. Наступне таке підвищення, згідно з державним бюджетом, відбудеться лише з 1 грудня. Однак, за словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, якщо в бюджеті Пенсійного фонду з'являться додаткові ресурси, то підвищити виплати можуть і позапланово.

Можливо, позапланово вдасться підвищити пенсії, якщо народні депутати виконають всі свої обіцянки. Які саме – в огляді «Слова і Діла».

Підвищення пенсій

Юрій Вознюк ще в своїй передвиборчій програмі обіцяв домагатися підвищення мінімальної зарплати та пенсії до 2,5 тисяч гривень. Депутат уже проголосував за законопроекти, які передбачають підвищення пенсійних виплат. Мінімальна пенсія наразі складає 1 тисячу 452 гривні. До виконання обіцянки Вознюку ще далеко.

Цього року селяни можуть отримати підвищені пенсії, якщо, звичайно, лідер Радикальної партії Олег Ляшко виконає свою торішню обіцянку. «Величезна проблема в селі – мізерні пенсії, за збільшення яких ми боремося, й доб'ємося, щоб у новому, 2018 році, знову підняли для селян пенсії», – заявив Ляшко.

«Боротися до кінця» за підвищення пенсій чорнобильцям обіцяв торік Володимир Арешонков. У квітні Верховній Раді не вдалося ухвалити законопроект «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо пенсійного забезпечення, але Арешонков документ підтримав. Він також проголосував за законопроект щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ще в жовтні 2014 року Олександра Вілкул обіцяв підвищити пенсії українцям. Однак «Опозиційний блок» минулого року не голосував за законопроект, згідно з яким виплати перерахують 10 мільйонів пенсіонерів. На думку нардепів з «Опоблоку» – це «обман людей». Поки жодної законодавчої ініціативи Вілкула Рада не прийняла.

Підтримав цей законопроект Іван Вінник, який у своїй передвиборчій програмі заявив, що працюватиме над підвищенням пенсії до прожиткового мінімуму.

Індексація пенсійних виплат

Індексацію зарплат і пенсій кілька років тому обіцяв знову-таки Олег Ляшко. Його фракція в Раді підтримала вже два законопроекти на цю тему. Один із них передбачає, що з 2021 року індексація пенсій проводитиметься автоматично відповідно до збільшення середньої зарплати без рішень парламенту чи уряду.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін пообіцяв, що доб'ється перерахунку пенсій для ветеранів-міліціонерівСказано 21 березня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

У передвиборчій програмі Наталія Королевська пообіцяла домагатися індексації зарплат і пенсій відповідно до рівня інфляції. В 2016 році вона та Юрій Солод зареєстрували в Раді законопроект, згідно з яким підвищувався рівень мінімальної заробітної плати та пенсії на 580 і 452 гривень відповідно. Але документ був відхилений. За урядовий законопроект «Опоблок» не проголосував. Минулого року Королевська й Солод внесли ще один документ «Про внесення зміни до статті 7 закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік (щодо підвищення мінімальної пенсії)», але він був знятий із розгляду.

У 2016 році Сергій Міщенко пообіцяв, що в Україні будуть проіндексовані зарплати та пенсії. Однак він свою обіцянку не виконав: поки він входив до складу коаліції, зарплати та пенсії проіндексовані були.

Перерахунок пенсій

У листопаді минулого року Олександр Немировський пообіцяв відстоювати законне право пенсіонерів ОВС, МВС та інших силових структур на перерахунок пенсій. «Представники пенсіонерів ОВС (міліція), МВС та інших 14 силових структур написали звернення, в якому попереджають про те, що якщо їхні законні права будуть проігноровані, вони об'єднаються для рішучої боротьби. Зараз їх турбує непрозорість і приховування, як вони вважають, підготовки законопроекту, який стосується пенсійного забезпечення. Як їм стало відомо, один із варіантів перерахунку пенсій узагалі не витримує жодної критики й порушує права пенсіонерів ОВС та поліцейських», – заявив він.

На початку грудня депутат долучився до Всеукраїнської акції ветеранів та пенсіонерів силових структур України з вимогою здійснити перерахунок раніше призначених пенсій.

Наталія КоролевськаНародний депутат України
Королевська пообіцяла домогтись індексації заробітних плат та пенсій у червніСказано 4 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Проблемою перерахунку пенсій військовим і пенсіонерам силових структур був також стурбований Юлій Мамчур. Він обіцяв зробити все від нього залежне, щоб «відновити соціальну справедливість». Зараз перерахунок пенсій, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, йде в ручному режимі.

Сергій Каплін цьогоріч збирався змусити Верховну Раду 7 лютого ухвалити постанову про перерахунок пенсій для пенсіонерів-силовиків. «Ми не дамо протягнути ніякі кулуарні закони, якими заслуги людей в погонах множать на нуль», – підкреслив він. Але нардеп переоцінив свої сили й провалив обіцянку. Хоча 7 лютого кілька сотень військових пенсіонерів влаштували акцію протесту під стінами Ради й Каплін був серед мітингувальників, парламент питання не розглядав.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, скільки коштує доставити пенсії додому.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: