У Міноборони визначилися з датою підвищення зарплат військовим

Читать на русском
У Міноборони хочуть з середини осені підвищити зарплати до 9 тисяч гривень для рядових і понад 15 тисяч – для офіцерів.

Міністерство оборони ухвалило рішення про підвищення грошового забезпечення військових з 1 жовтня 2018 року, але для цього потрібне додаткове фінансування з бюджету в сумі 4,5 мільярда гривень.

Відповідний лист за підписом міністра оборони Степана Полторака направлено прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Ukrainian Military Pages.

Як зазначається, недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних Сил України після закінчення контракту (36% опитуваних). Всього з січня по червень звільнилося одинадцять тисяч офіцерів та контрактників, що мали військовий досвід, ще вісімнадцять тисяч має звільнитися до кінця 2018 року.

Як військовим зарплати рахували: уряд збільшив оклади, тепер черга за виплатамиАналітики Слова і Діла з’ясували, кому з військових і на скільки піднімуть оклади та чи виграють від підвищення рядові солдати.

На початку 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових складало 7 тис. грн. На той час це була досить значна сума, яка становила близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні.

Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 та 0,89 рази, що призвело до погіршення матеріального стану військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців – підготовлених фахівців, на підготовку яких вже були витрачені великі кошти.

Грошове забезпечення військовослужбовця першого року служби складає 7,5 тис. грн при середній зарплаті по країні 8,7 тис. грн.

Тому з метою збереження кадрового потенціалу та залучення на військову службу в Міністерстві оборони опрацьовується питання щодо збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення: рядовому складу – до 9 тис. грн; офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

За таких умов, для виплати грошового забезпечення у другому півріччі 2018 року потрібен додатковий фінансовий ресурс у сумі 4,5 млрд. грн., що необхідно врахувати під час доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік.

Крім того, підготовлено й інше рішення – Планом управління і розвитку Збройних Сил України передбачено у 2019 році підняти базовий рівень грошового забезпечення до рівня: військовослужбовець за контрактом першого року служби у військовому званні «солдат», на посаді з другим тарифним розрядом – 15 000 гривень; підвищення рівня грошового забезпечення всіх інших військовослужбовців буде здійснене пропорційно, у залежності від військового звання, займаної посади, вислуги років тощо.

Нагадаємо, військовим збільшили пенсію.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: