Що виявили експерти під час випробувань міномета «Молот»

Читать на русском
Експерти виявили ряд порушень під час випробувань міномета Молот, через вибух якого загинули троє військових на Рівненському полігоні.

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявили низку порушень під час випробувань міномета «Молот», через вибух якого загинули троє військових на Рівненському полігоні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив агентству УНН директор інституту Олександр Рувин.

Український «Молот»: у чому причина вибухів мінометів на полігонахПід час занять із бойової підготовки в Рівненській області стався розрив ствола міномету Молот. У ситуації розбирались експерти.

«Наразі встановлено певні невідповідності між робочою і проектною документацією та фактичною конструкцією міномета. За попередніми даними, вони між собою відрізняються, зокрема, конструкцією запобіжника від подвійного заряджання. Є багато питань до інших частин цього міномета», - заявив Рувин.

За його словами, експерти продовжують працювати з мінометом.

Рувин також зазначив, що встановлені порушення та під час проведення випробувань «Молота». Зокрема, їх проводили військові, а не експерти, як це передбачено правилами.

«Є багато питань щодо дотримання вимог техніки безпеки та дій військовослужбовців. Незрозуміло, чому навчання проводилися в темний час доби - під ранок. Існує велика ймовірність, що в денний час настільки важких наслідків вдалося б уникнути», - сказав Рувин.

Порушеннями, за його словами, було те, що військові не вирили необхідний окоп, міномет перебував під час випробувань на відкритому просторі і ближче, ніж належить.

Слідчий експеримент М120-15 «Молот»Військове телебачення України

Рувин зазначив, що міни, які застосовувалися під час випробувань, були прострочені.

За словами глави КНДІСЕ, риває комплексна комісійна експертиза, яка включає вибухотехнічні, трасологічні, фізико-хімічні та військові дослідження.

Раніше в Міноборони заявили, що основною версією вибуху міномета є подвійне заряджання.

Наразі використання мінометів на навчаннях призупинено указом президента.

Як відомо, військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом вибуху на Рівненському полігоні, в результаті якого загинули троє бійців та дев’ятеро постраждали.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: