Прикордонники розповіли, як Росія блокує Азовське море

Читать на русском
Росія змінила свою поведінку в Азовському морі – почала затримувати іноземні судна під час їх проходу через Керченську протоку.

Росія змінила свою поведінку в Азовському морі – почала затримувати іноземні судна під час їх проходу через Керченську протоку.

Як пише «Слово і Діло», про це на прес-конференції в середу повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, передає «Укрінформ».

Що відбувається в Азовському морі та чи є загроза вторгнення РФ?У травні РФ видала припис про заборону входу суден у води Азовського моря в районі Бердянська та Маріуполя до 23 травня. Про подальший перебіг подій розповіли експерти.

«Ми відслідковуємо, що Російська Федерація змінила алгоритм своїх дій в Азовському морі ... затримує іноземні судна, які йдуть в Україну, в Керченській протоці, затягуючи час надання дозволів проходження саме через Керченську протоку. Є інформація, що час затримки суден іноді складає до трьох діб», – сказав він.

За словами Слободяна, це впливає на економічну привабливість України.

Водночас він зауважив, що за міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для РФ. Його можуть вільно використовувати дві сторони, тому формально Росія може оглядати судна, але ми «розуміємо, для чого це робиться».

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є сенс розривати зазначений договір про двостороннє використання Азовського моря, Слободян зауважив, що зміна договору має цінність, лише коли обидві сторони мають намір його виконувати.

Своєю чергою керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк зауважив, що, на його переконання, російська сторона створює проблеми для суден, які заходять в Україну, для тиску на неї, зокрема в питанні відновлення Україною водопостачання Криму.

Росія перекинула в Азовське море військові кораблі - розвідкаРФ перекинула близько 40 бойових кораблів в Азовське море. Їх раніше в такій кількості не було.

Він пояснив, що через затримки іноземні судна починають переглядати свою логістику, щоб не заходити до портів Маріуполя та Бердянська, а це створює економічні проблеми для цих міст.

Раніше голова Мінфраструктури Володимир Омелян заявив, що з кінця квітня 2018 року прикордонники РФ затримали в Азовському морі майже 100 українських суден.

Українські прикордонники своєю чергою повідомили, що «росіяни почали жорстку політику затримання та огляду суден», які прямують через Керченську протоку. За інформацією ДПСУ, з 30 квітня російські спецслужби щодня зупиняють судна для огляду й ідентифікації екіпажу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: