Путін пригрозив Україні через зближення з НАТО. Що робитиме РФ?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Є три теорії міжнародних відносин, судячи з яких можна аналізувати політику держав. Перша – інституціональна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи заяву Володимира Путіна про те, що реакція на вступ України до НАТО буде «вкрай негативною».

«Перша теорія була чітко відображена на зустрічі Трампа й Путіна. Якщо не вдається змінити позицію за допомогою наявних інститутів, то запропонуй щось інше. Колись, у 90-х, РФ пропонувала генсеку НАТО створити таку собі платформу кооперативної безпеки. Другий інституційний план був у РФ у 2001 році, коли була формула 23+1+1. Тоді РФ бачила 23 країни НАТО плюс РФ і в якійсь формі Україну. Всі ці формули провалилися», – зазначив Мішин.

Наразі, судячи із зустрічі Трампа з Путіним, очевидно, що між двома ядерними державами – РФ і США – створюватимуться нові структури у сфері міжнародної безпеки, додав він.

Через якісь подібні структури, консультації з американцями Росія цілком може стримувати українське прагнення до НАТО, припустив експерт.

Другий момент – поведінковий, адже є порядок міжнародної поведінки, уточнив фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Нам говорять про євроатлантичні, європейські стандарти. Однак, знову ж таки, поведінка Трампа й Путіна вносить корективи в стандарти, вносить нові канони в поведінку країн, змінює їх», – звернув увагу Мішин.

«Негативна реакція вже, можливо, не буде у формі, наприклад, ноти російського МЗС у відповідь на вступ України до НАТО. Вже зараз ми бачимо, як РФ озброїла Крим: установки реактивного вогню, нова база підводних човнів. Тобто повністю змінений баланс у Чорному морі», – констатував він.

Може, ракети й не долетять до Брюсселя, але є ризик, що вони падатимуть в напрямку України в разі нашого зближення з НАТО, акцентував експерт.

Третій аспект – анархічний, за принципом «якщо нам заважають, ми вживатимемо відповідних заходів», пояснив політолог.

«РФ показала такою заявою, що готова вживати заходів, і вони будуть неприємними як для самого НАТО, так і для України», – підкреслив він.

«Президент говорить, що двері до НАТО для України відкриті. Питання в тому, де знайти прилад, щоб знайти ці двері. Звичайно, є двері для України до НАТО, але сам Альянс має великі проблеми й не готовий приймати Україну зараз», – резюмував Андрій Мішин.

За даними «Слова і Діла», президент Петро Порошенко 24 листопада 2014 року запевнив, що рішення про вступ України до НАТО ухвалюватиметься на референдумі.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: