Росія перекинула в Азовське море військові кораблі - розвідка

Читать на русском
РФ перекинула близько 40 бойових кораблів в Азовське море. Їх раніше в такій кількості не було.

Російська Федерація перекинула близько 40 бойових кораблів в Азовське море.

Це переважно катери Федеральної служби безпеки (ФСБ) та військові катери, повідомив в ефірі «5 каналу» представник головного управління розвідки міністерства оборони України Вадим Скібіцький, пише «Слово і Діло».

Чи захоплює Росія Азовське море та що за цим стоїть?Секретар РНБО заявив про загострення ситуації в Азовському морі в зв'язку з нарощуванням військової присутності Російської Федерації. Про ситуацію розповіли експерти.

За його словами, до початку анексії Криму та військової агресії з боку Росії Україна так і не домовилась про морські кордони зі східним сусідом.

«Це кордон і в Азовському морі, і Керченська протока - його нема. Дуже активні дії розпочалися в травні 2018 року. На сьогодні за даними воєнної розвідки, близько 40 катерів, бойових катерів застосовує РФ в акваторії Азовського моря. Їх раніше в такій кількості не було. Це і катери ФСБ, і військові катери. Навіть два малих ракетних кораблі перекидались з Каспію в Азовське море, це була демонстрація посилення», - сказав Скібіцький.

Він нагадав, що у 2003 році Україна підписала з РФ міжнародний двосторонній договір «Про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки».

У документі йдеться, що Азовське море - це «внутрішні води України та Російської Федерації, бо так сталося історично».

За договором, торговельні судна та військові кораблі під прапором України або Росії можуть вільно перебувати у будь-якій точці Азовського моря та Керченській протоці. Щодо оцінок загрози наступу Росії з моря, то Скібіцький зазначив, що така загроза існує, але на сьогодні у РФ недостатньо суден для цього.

«Є загроза, але на сьогодні за нашими оцінками там іще не достатньо плавзасобів, аби провести широкомасштабну операцію, але накопичення цього озброєння і військ в Азовському морі є», - сказав представник розвідки.

«Слово і Діло» писало, що відбувається в Азовському морі та чи є загроза вторгнення РФ.

Докладніше – в матеріалі «Азовська криза. Чи варто Україні чекати вторгнення з моря».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: