Павло Гриб не отримує в тюрмі необхідних ліків. РФ залишилася в Середньовіччі?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

У цій ситуації РФ порушує статтю 3 Європейської конвенції про захист прав людини, яка встановлює безумовну заборону на застосування тортур, нелюдське поводження або таке, що принижує гідність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи ситуацію з утриманням 20-річного Павла Гриба, якому, попри рідкісне захворювання, відмовляються надавати спецліки.

«Вона передбачає, зокрема, також неналежне надання медичної допомоги в місцях позбавлення волі. Термін «катування» вживається в конкретних випадках, це вже найвищий ступінь», – зазначив Павліченко.

Наприклад, коли особа потребує знеболювальних, рівень страждань найвищий, тоді це може прирівнюватися до катування, додав правозахисник.

За його словами, коли особа позбавлена волі державою, то повністю підпадає під її відповідальність.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«Якщо особа з цукровим діабетом, наприклад, має кілька разів отримувати інсулін, а його не надають, то особа може заявити, що стан здоров’я настільки критичний, що є ризик смерті через те, що не надали ліки. Тоді це також можна прирівняти до катування», – уточнив він.

Держава має або забезпечити лікування, або надати особі право отримувати допомогу в цивільних закладах, перевіривши, чи ці заклади спроможні надати таку допомогу, підкреслив експерт.

Адвокати політв’язня наразі, якщо ситуація сягає критичного стану, мають звертатися за правилом 39, коли держава отримує від Європейського суду примус вжити невідкладних заходів, які дозволять унеможливити погіршення стану до критичної точки та смерті, пояснив він.

Ми не вперше стикаємося з алогічною поведінкою та діями Росії, починаючи з моменту виманювання Гриба з території України, акцентував фахівець.

«Росія більше схожа на середньовічну феодальну державу з таким самим укладом, де життя та здоров’я людини на останньому місці. Це ще й наслідки «радянщини», коли були комсомольці-герої. Той же подвиг Гастелло. Тобто пішов і загинув. Це найвищий політ героїзму. Життя людини не цінується. Зараз ми маємо продовження цієї філософії буття. Це прояв феодально-рабовласницького ладу», – наголосив він.

«Тому помре засуджена особа чи ні, розцінюватиметься не з точки зору цінності життя й здоров’я людини, а з точки зору того, наскільки це вигідно в контексті загальної політики. Тут немає принципів. Ми маємо справу з рудиментами Середньовіччя. РФ не живе ментально синхронно з нами в ХХI сторіччі, ментально вони років на 100 відстають», – резюмував Олександр Павліченко.

Як повідомлялося, український політв'язень Павло Гриб страждає від портальної гіпертензії й потребує щоденного прийому спеціальних ліків, яких йому не надавали з початку 2018 року.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: