Денісова просить обміняти екіпаж судна «Норд» на українських моряків

Читать на русском
Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна ЯМК-0041 на російських моряків, затриманих в Україні.

Уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна ЯМК-0041, затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена, пише «Слово і Діло».

Чи захоплює Росія Азовське море та що за цим стоїть?Секретар РНБО заявив про загострення ситуації в Азовському морі в зв'язку з нарощуванням військової присутності Російської Федерації. Про ситуацію розповіли експерти.

За її словами, минулого тижня до неї звернулися родини членів риболовецького судна ЯМК-0041, затриманого 4 травня 2018 року прикордонною службою РФ, і попросили допомогти повернути моряків на материкову частину України. За даними рідні, на судні ЯМК-0041 перебували п’ятеро громадян України, яких після затримання впродовж 2 місяців примусово утримують на території Кримського півострова.

Крім того, 16 травня морякам повідомили про порушення кримінальної справи щодо капітана судна за частиною 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища).

«При цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ», – наголосила омбудсмен.

Нагадаємо, 25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав у Азовському морі риболовецьке судно-порушник «Норд» під прапором Російської Федерації.

30 березня суд заарештував судно «Норд».

2 квітня капітану рибальського судна «Норд» Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею «Порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї».

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 35 тисяч 240 гривень. Того ж дня заставу внесли.

11 квітня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі. Тоді суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Своєю чергою українське судно ЯМК-0041 затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно та екіпаж із 5 громадян України доправили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна ЯМК-0041 (порт приписки – Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: