Чи захоплює Росія Азовське море та що за цим стоїть?

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Росія користується Чемпіонатом світу з футболу як ширмою для здійснення агресивних дій в Азовському морі.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Постійні незаконні огляди вантажних кораблів, що йдуть до портів Маріуполя й Бердянська, затримання суден на кілька днів. Мета збільшення військової присутності не в тому, щоб переділити риболовецькі промисли. Справжня причина в тому, що окупанти відчувають сильний дефіцит прісної води та енергоресурсів», – зазначив політтехнолог.

Він уточнив, що в червні весь Крим залишився на багато годин без світла, відключення торкнулися навіть Севастополя й Сімферополя.

«Але головна проблема у відсутності шляхів рішення водного завдання. Тому фактичне захоплення Азова потрібне для торгу за відкриття Північно-Кримського каналу», – пояснив експерт.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов запевняє, що у випадку невтручання РФ українська армія відновить контроль над Донбасом за кілька тижнівСказано 13 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Він припустив, що окупанти в найближчій перспективі можуть повністю заблокувати Керченську протоку й не пропускати судна, крім тих, що йдуть до російських портів.

В обмін на деблокування прозвучить вимога відкрити шлюзи з дніпровською водою на вході до Криму, підкреслив Березовець.

«Як крайній засіб не можна виключати й повномасштабного наступу на Херсонську область із метою отримання доступу до прісної води. Як перший крок Україна має розглянути можливість денонсації договору 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки», – констатував політтехнолог.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ може заблокувати в будь-який момент українські порти в Азовському морі.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що військово-морський флот Росії ввели в повну бойову готовність.

Також відзначимо, РФ захопила риболовецькі запаси України в Чорному морі.

Відзначимо, 13 лютого 2018 року секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що на відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу української армії знадобиться кілька тижнів, але за умови, що Росія не втручатиметься.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: