Їхня недоторканність під загрозою: як працюють нардепи Дунаєв і Пономарьов

Читать на русском

У Верховній Раді гряде нова хвиля голосувань за позбавлення депутатської недоторканності. Генеральний прокурор Юрій Луценко анонсував, що до 21 травня внесе до парламенту три подання на народних депутатів. Вніс за фактом лише два – на Олександра Пономарьова («Воля народу») та Сергія Дунаєва («Опозиційний блок»). Коли це питання винесуть до сесійної зали, поки невідомо, але ми сьогодні вирішили подивитись, як працюють депутати, чия недоторканність перебуває під загрозою.

Насправді, похвалитися Пономарьову й Дунаєву особливо нічим. Пономарьов, якого підозрюють у незаконному вилученні зібраних журналістом матеріалів та технічних засобів, за час своєї каденції дав лише 8 обіцянок (усі вони програмні), три провалив, дві виконав. Рівень його відповідальності становить 25%.

Позбавити найголовнішого: як у нардепів забирають недоторканність і що з цього виходитьСлово і Діло згадувало як Олега Царьова, Сергія Клюєва, Вадим Новинського та інших позбавляли депутатської недоторканності.

У Раді Пономарьов не підтримав законопроекти, що передбачають підвищення мінімальної орендної плати за користування сільськогосподарськими угіддями. Крім того, депутат не зареєстрував жодного законопроекту й не надіслав жодного депутатського запиту щодо підвищення кількості бюджетних місць у вишах. Аналогічна ситуація склалася з його обіцянкою продовжити на законодавчому рівні програму «Молодий спеціаліст».

У Дунаєва ситуація з обіцянками взагалі сумна – з п'яти обіцянок жодної виконаної, дві провалені (рівень відповідальності – 0%). Нагадаємо, що нардепа підозрюють у декларуванні недостовірної інформації. Буквально минулого тижня він пообіцяв співпрацювати зі слідством, подивимося, чи дотримає він свого слова.

У 2016 році Дунаєв провалив обіцянку домогтися призначення міністра з питань мирного врегулювання та відродження сходу України. 14 квітня Рада затверджувала новий склад Кабінету міністрів, зокрема міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Однак уся фракція «Опозиційного блоку», в тому числі й Дунаєв, не голосувала за ці рішення.

Також в «Опоблоку» й Дунаєва не склалося з розробкою власного національного плану відродження Донбасу: за два роки жодних результатів.

Останніми, кого Рада позбавила депутатської недоторканності (а також дала згоду на затримання та арешт), стали Євген Бакулін і Надія Савченко. Бакулін свого часу дав ще менше обіцянок – 5, з яких жодного не виконав. А ось Савченко обіцяла досить активно – 38 обіцянок, з яких 18 провалила, а 5 – виконала.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Запорізькій області невідомі обікрали квартиру члена депутатської групи «Воля народу» Олександра Пономарьова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: