Як мери облаштовують міста скверами та алеями

Читать на русском

Для містян кожен клаптик землі, що не залитий асфальтом й не забудований черговим ТРЦ зі скла та бетону, сьогодні на вагу золота. Останнім часом мери великих міст дедалі частіше займаються ремонтом або благоустроєм старих парків, періодично зриваючи обіцяні терміни відкриття оновлених зелених зон. Сьогодні ми вирішили подивитись, як вони справляються з облаштуванням скверів та алей.

Мери п'яти міст – Києва, Дніпра, Сум, Тернополя та Івано-Франківська – за останні два роки дали 11 обіцянок, що стосуються скверів та алей. Рекордсменом став мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, на рахунку якого 4 обіцянки щодо благоустрою зелених зон міста.

Після того, як у квітні 2017 року в міському парку зламали саджанці сакури, подаровані японцями, Марцінків пообіцяв відкрити алею цих теплолюбних дерев.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків запевнив, що відкриє алею сакурСказано 12 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«Сьогодні вночі якісь вандали цілеспрямовано вдерлися на господарське подвір’я міського парку та зламали 10 сакур. Дерева нам безкоштовно передали з резиденції посла Японії в Україні. Вартість одного дерева – десь приблизно півтори тисячі гривень. Тобто загального збитку завдано на 15 тисяч гривень. Дерева готували до висадки, чекали сприятливих погодних умов.

Урочисте відкриття алеї планували на День міста, щоб подарувати франківцям ще одне маленьке весняне диво. Я хочу запевнити, що ми не здамося й алею обов’язково відкриємо», – пообіцяв він і через півтора місяця відкрив алею сакур із 35 дерев.

Мабуть, надихнувшись цим вчинком, Марцінків пообіцяв протягом 2018 року облаштувати в парку ще 5 алей. За задумом мера, найдовша з них з'єднає вулицю Дорошенка з виходом до фізкультурного коледжу на вулиці Мазепи.

Також Марцінків має намір облаштувати сквер за кінотеатром «Космос» та ігровий майданчик і тренажери в сквері «Першоцвіт».

Мер Дніпра Борис Філатов планує до кінця 2018 року завершити капремонт і благоустрій скверів на вулицях Курчатова та Столярова.

Столичний мер Віталій Кличко, як і обіцяв, оновив Алею художників на Андріївському узвозі. Наприкінці березня поточного року з Андріївського узвозу прибрали незаконні кіоски, а торговцям сувенірами запропонували переїхати на Алею художників, де для них облаштували нові торгові місця.

Також Кличко збирається завершити реконструкцію Пейзажної алеї в 2018 році. Станом на 11 липня 2018 року триває облаштування території та реконструкція сходів Старокиївської гори від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум'яки.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє завершити реконструкцію Пейзажної алеї у 2018 роціСказано 12 січня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міський голова Тернополя Сергій Надал виконав обіцянку створити сквер Волонтері, який є логічним продовженням площі Героїв Євромайдану. На реконструкцію скверу з міського бюджету передбачений майже мільйон гривень. У сквері буде створене нове освітлення, нові доріжки».

Минулого року в сквері зрізали 12 аварійних дерев та кущів, тому навесні на їх місці висадили 27 нових декоративних дерев. До 25 червня 2018 року всі роботи з реконструкції скверу завершилися. Також Надал облаштував сквер на вулицях Валовій та Руській.

Впорався зі своєю обіцянкою й мер Сум Олександр Лисенко, який збирався завершити будівництво скверу на вулиці Ковпака до кінця 2017 року. В Сумській міській раді нам повідомили, що на облаштування зеленої зони була виділена 551 тисяча гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали про те, як мери міст облаштовують пляжі та набережні.

Також «Слово і Діло» розбиралось, як мери борються з незаконним розміщенням кіосків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: