Як мери міст облаштовують пляжі та набережні

Читать на русском

Купальний сезон у розпалі, але при цьому, вода на 96 українських пляжах небезпечна для купання. Такі дані опублікував Центр громадського здоров'я МОЗ, спираючись на результати дослідження води 15-21 червня. Так, у Київській області небезпечно купатися на 24 пляжах, в Рівненській – на 10 пляжах, у Вінницькій – на 7 пляжах. Ми вирішили розібратися, які обіцянки, що стосуються облаштування пляжів та набережних, давали мери міст.

Всього ми зафіксували 11 обіцянок, які давали мери Дніпра, Івано-Франківська, Хмельницького Черкас і Чернігова. Поки що городським головам вдалося виконати тільки два запевнення, жодного не провалити. Всі інші наміри знаходяться в процесі виконання.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко дав більше всіх запевнень – 4. Як і обіцяв, він облаштував перший комунальний пляж в 2017 році.

«Моя мрія перетворити набережну Черкас на спортивно-оздоровчу. Щоб на ній були різні спортивні площадки – баскетбольні, футбольні, майданчик для крос-фіту, який ми в попередньому році зробили, а в цьому році ми плануємо там зробити більш капітально комунальний пляж біля цього майданчика, бігові доріжки, невеликі трибуни, огорожу, щоб дійсно цей майданчик був одним із кращих Україні», – сказав Бондаренко.

Міський голова Черкас особисто проінспектував хід завершення підготовки муніципального пляжу «Пушкінський». Раніше в прибережній зоні земля була покрита залишками коренів дерев. Туди завезли пісок, розбили зелену зону, встановили рятувальну вежу, дитячий майданчик, лавки та урни, виклали плиткою доріжки. Також планувалося підключення інфраструктури пляжу до електропостачання та установка пляжних душових. За словами заступника директора КП «Дирекція парків» Олексія Мельника, на облаштування нового пляжу з міського бюджету було виділено 150 тис. грн. У планах комунальників – висадити до двох сотень дерев і кущів. Крім того, пляж планують прикрасити скульптурами і квітниками.

При цьому Бондаренко запевнив, що поки він буде мером, в 100-метровій зоні біля набережної нічого будувати не будуть, а саму набережну не будуть забудовувати житловими будинками.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов планує провести ремонт і благоустрій вулиці Набережна Перемоги до кінця 2018 рокуСказано 28 квітня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Нам нема чого приховувати, все врахували: замість житлової забудови – баскетбольно-концертна арена, замість житлової забудови – багатоярусний паркінг, парк, вело доріжки. Ті хто розповідає про суперзраду, я вам скажу так: інвестори ж повинні бути. Набережну ніхто забудовувати не буде. Набережну ми будемо будувати. Це буде окраса міста Черкаси. Не багатоповерховими будинками, а ми будемо будувати набережну», – пообіцяв Бондаренко. Також мер Черкас зобов'язався ремонтувати по одному пляжу на рік.

У Дніпрі, до кінця 2018 року, за планом дій, наданого навесні міським головою Борисом Філатовим, повинен закінчитися капремонт і благоустрій вулиці Набережна Перемоги (від Мерефо-Херсонського мосту до вул. Космічної), а також комплексне оновлення міського пляжу на Монастирському острові.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, як і обіцяв, облаштував у 2017 році пляж на міському озері. За результатами проведених торгів на облаштування пляжної зони було витрачено 277 тис. грн. У планах мера – зробити освітлення на набережній і облагородити територію біля німецького озера.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко пообіцяв зберегти міський пляжСказано 2 липня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко запевнив, що звільнить чернігівського підприємця Антона Ковтуна, який обслуговує пляж «Золотий берег», якщо той недобросовісно буде виконувати свої обов'язки і отримає більше 5 штрафів від «Муніципальної охорони».

«Я о восьмій ранку їздитиму на пляж і пальцем вказуватиму на помилки і недоліки. Не о 10-й, не об 11-й, бо тоді вже люди там відпочивають, а з самого ранку. Є серйозні зауваження до цього інвестора. Якщо буде 5 штрафів від «Муніципальної варти» йому, то шостий – останній. Я не жартую. Вилетить той інвестор. А на його місце, повірте, є охочі», – заявив Владислав Атрошенко.

Також мер Чернігова обіцяв зберегти міський пляж. Минулого літа він пояснив, що у зв'язку з неможливістю фінансувати й стежити за міським пляжем за рахунок бюджету міста, він наполіг на співпраці з інвестором. При цьому Атрошенко запевнив, що доступ до річки та міської інфраструктури буде безперешкодним і безкоштовним. Також голова міста запевнив, що документи про інвестиції будуть публікуватися, ніякого будівництва з фундаментом на пляжі не буде й ніхто підприємцю нічого дарувати не буде.

Рік тому міський голова Хмельницького Олександр Симчишин повідомив про намір в 2018 році провести благоустрій озера на вулиці Озерній. На початку цього року мер Хмельницького повідомив, що проект реконструкції набережної озера знаходиться на етапі коригування й не передбачає розміщення торгових точок.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, які «пляжні» обіцянки давали українські чиновники.

У Києві на всіх муніципальних пляжах вивісили жовтий прапор, тобто на їх території купатися не рекомендується.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: