Як мери українських міст займаються парками

Читать на русском

Минулого року Київ очолив рейтинг найбільш «зелених» міст-мільйонників Європи, обігнавши Рим, Париж, Мадрид та інші мегаполіси. В умовах щільної забудови міста не так просто знайти місце для великого парку або скверу, й сьогодні це проблема не лише столиці. «Слово і Діло» розбиралося, як українські мери зберігають зелень в містах і займаються парками.

Київ завжди був дуже зеленим містом і підтримувати цей статус нелегко. Цього року столичний мер Віталій Кличко планує відкрити 10 парків на зразок парку «Наталка». Зокрема, йдеться про парк Рильського, парк Партизанської слави, парк Шухевича, Печерський ландшафтний парк, Куренівський, парк Совки, Відрадний та Сирецький парки.

Щодо термінів завершення благоустрою центральної частини Парку партизанської слави Кличко обіцянку провалив. «Ми плануємо реконструювати Парк партизанської слави й наступного року в травні територія матиме зовсім інший вигляд. Ми хочемо, щоб кияни тут із задоволенням відпочивали», – говорив мер. За його словами, в парку буде проведене облаштування території, ландшафтні роботи, влаштований полив зелених зон, встановлено освітлення та підземні сміттєві баки. Однак станом на кінець квітня заплановані роботи були лише на початковому етапі й до травня їх завершити не встигли.

Минулого року Кличко оновив парк Кіото. Там прибрали МАФи, упорядкували територію та нові доріжки, в тому числі велосипедні.

Мер Дніпра Борис Філатов також займається реконструкцією парків. «Благоустрій рекреаційних і зелених зон: реконструкція парку «Зелений Гай», «Новокодацький», комплексне оновлення міського пляжу на Монастирському острові. А ще висадимо близько 4,5 тисяч дерев і кущів», – ідеться в плані дій мера до кінця року. Поки це все в планах, а дві обіцянки минулого року Філатов уже провалив. Він збирався реконструювати парк імені Володі Дубініна та парк імені Писаржевського. Однак в останньому, крім оформленої центральної алеї, жодних змін не було, а в парк імені Дубініна планують завершити лише в жовтні цього року.

Жителям Івано-Франківська Руслан Марцінків пообіцяв нові зони відпочинку в парку Шевченка. «Тут з'явиться поле для міні-гольфу, нові майданчики для дітей та занять спортом, а також зелений лабіринт. Крім того, плануємо створити гірку для санчат і даунхілу», – розповів міський голова.

Мер Ужгорода Богдан Андріїв минулого року заявив, що упорядкує Парк культури і відпочинку «Під замком». Зокрема, там проведуть освітлення й відремонтують пішохідні доріжки. Обіцянку він давав у липні, станом на березень проект із благоустрою парку перебував на етапі розробки проектно-кошторисної документації.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» з'ясовувало, в яких обласних центрах уночі не продають алкоголь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: