Як мери борються з незаконним розміщенням кіосків

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як політики та чиновники виконують свої обіцянки. Цього разу ми вирішили подивитися, що вже зробили або планують зробити мери для того, щоб прибрати незаконно розміщені кіоски з міських вулиць. Одразу відзначимо, що з усіх українських міст лише в семи збираються хоч якось боротися з незаконною торгівлею.

Отже, мери Києва, Черкас, Чернігова, Полтави Миколаєва, Ужгорода та Івано-Франківська протягом останніх двох років дали 9 обіцянок з приводу демонтажу незаконно встановлених малих архітектурних форм. В активі мера Черкас Анатолія Бондаренка три запевнення на цю тему, щоправда, одну він уже встиг провалити.

Активна боротьба з МАФами в Черкасах почалася влітку минулого року, коли демонтували два кіоски на вулицях Чорновола та 30-річчя Перемоги. Досить емоційно відреагував Бондаренко на спробу розміщення чергової торгової точки на площі 700-річчя й навіть обіцяв винагороду за інформацію про тих, хто зрізав кілька лип під новий кіоск.

Анатолій БондаренкоМіський голова Черкас
Бондаренко запевнив, що не допустить розміщення торгової точки на Площі 700-річчяСказано 13 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Уроди й покидьки, зневажаю вас! Ви що думаєте, що поставите чергову вбогу розливайку? Я цього не допущу. Вас будуть шукати всі. Оголошую 10 тисяч гривен винагороди, хто надасть інформацію про покидьків, які вночі зрізали липи на проспекті 700-річчя», – пообіцяв мер Черкас на своїй сторінці в Facebook.

Проте вже за місяць місцеві сайти розмістили фотографії, на яких видно, як на площі 700-річчя за допомогою крана встановлюють новий МАФ нестандартної форми. Тоді ж Бондаренко намірився демонтувати МАФи біля Черкаського обласного драмтеатру після завершення ремонту. При цьому він запевнив, що власникам цих торгових точок нададуть інші місця для ведення торгівлі, наприклад, біля МакДональдса (вул. Смілянська, 31). Також Бондаренко пообіцяв знести кіоски перед універмагом на Центральному ринку.

Багаторічною боротьбою з МАФами відомий і столичний мер Віталій Кличко. У 2018 році він обіцяє демонтувати 1,6 тисячі незаконних торгових точок.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє демонтувати 1,6 тисячі незаконних МАФів у 2018 роціСказано 2 березня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Більшість МАФів не сплачують податки, без дозволів підключаються до електромережі. Від цього атавізму нам потрібно поступово відходити. Цього року ми демонтуємо 1,6 тисячі незаконних МАФів. Ми маємо визначити, й ми це робимо, ті місця, де МАФи можуть розміщуватися, й люди мають на конкурсних засадах отримувати можливість торгувати», – заявив Кличко.

Між тим меру вдалося навести лад із торгівлею на Андріївському узвозі, чого не могли домогтися всі його попередники. Спочатку демонтували МАФи на верхньому майданчику Андріївського узвозу.

«Власникам же реального українського hand made було запропоновано перебратися на Алею художників нижче, в спеціально відведені місця, які місто створило для них. Hand made-підприємці могли укласти відповідні договори з комунальним підприємством Подільської адміністрації. На жаль, реального Ukrainian hand made було мало, в основному це був Китай», – повідомив радник міського голови Києва Дмитро Білоцерковець.

На початку квітня комунальні служби демонтували більш ніж десяток кіосків, які стояли на «трикутнику» біля школи №25 на перетині Андріївського узвозу, вулиць Десятинної та Володимирської. А до травня територію після демонтажу повністю очистили.

Мер Полтави Олександр Мамай, хоч і не обіцяв демонтувати наявні ларьки, але впорався із запевненням, що запровадить мораторій на будівництво нових.

Поступово звільняють від кіосків центр Чернігова. Таку обіцянку дав Владислав Атрошенко. Протягом 2018-2020 років на зупинках міста збираються демонтувати близько 100 незаконних торгових точок. У 2017 році прибрали 83 гаражі та 6 кіосків. Також у місті виявили 226 об'єктів, рішення за якими ще не ухвалили.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, як і обіцяв, домігся розробки комплексної схеми розміщення тимчасових споруд. У перспективі перехрестя в місті будуть вільні від буд і кіосків. Також розробляється новий архетип тимчасових споруд. Планується спочатку встановити обмеження для розміщення МАФів, а вже потім запустити пілотний проект у центральній частині міста, яка обмежена вулицями Садовою, Набережною, Адміральською, Пушкінською та Прикордонною.

В Івано-Франківську мер Марцінків пообіцяв розмістити в місті нові торгові ряди, а мер Ужгорода Богдан Андріїв збирається примусово знести об'єкт самочинного будівництва на вулиці Толстого. Зараз йде судова тяганина між міськрадою та забудовником.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, як мери українських міст займаються парками.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: