Вукоєвича звільнили за ролик «Слава Україні!». У що це виллється для ФІФА

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Олександр Палійполітичний експерт

Члена тренерського штабу збірної Хорватії Огнєна Вукоєвича звільнили з посади й відрахували з делегації в Росії після відео, на якому він та захисник хорватів Домагой Віда присвятили перемогу над збірною Росії українцям. На відео гравець збірної Хорватії вигукнув «Слава Україні!». Відеозверненням невдоволені в РФ, а російський коментатор навіть нецензурно облаяв Віду.

«Слово і Діло» вирішило проаналізувати інцидент, враховуючи, що навіть світові лідери використовували гасло «Слава Україні!» в своїх промовах, і з’ясувати, чому це так обурило ФІФА.

Політолог Василь Яблонський зазначив, що таким чином у ФІФА продемонстрували, що втягнуті політичні розклади.

«Враховуючи рішення, очевидно, що ФІФА демонструє, що вони якраз на боці РФ. Попередження Віди, таке засудження Вукоєвича – це наслідки прояву проросійської орієнтації ФІФА», – підкреслив Яблонський.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країнЧС-2018 уже бойкотує уряд Великої Британії. Не виключено, що таке ж рішення ухвалять урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі.

Такі речі не можуть залишатися без реакції громадськості, додав політолог.

Щодо Хорватії та хорватських легіонерів, то якраз київські футбольні фани чи не найбільше продемонстрували активність щодо російської агресії, особливо на початку ЧС, уточнив експерт.

«Все це не могло не позначитися на футболістах, не лише українських. Зрозуміло, що люди з нормальної країни, якою є Хорватія, поділяють демократичні цінності, підтримують Україну. Це цілком природньо, що люди таким чином висловлюють підтримку українцям. Інша річ, що ФІФА – досить корумпована структура за багатьма оцінками», – пояснив він.

Якщо говорять про корупцію в Україні, то так само ми спокійно можемо говорити про корупцію у ФІФА, враховуючи, скільки було публічних скандалів, акцентував політолог.

«Очевидно, що до кінця не хотіли сваритися з господарями ЧС, який ще відбувається. Це непродумана позиція керівництва ФІФА, яка матиме подальший розголос. США також зацікавлені в розслідуванні корупційних схем у ФІФА. Така позиція ФІФА лише підштовхне до певних дій щодо розслідування корупції», – констатував Василь Яблонський.

Своєю чергою політолог Олександр Палій зазначив, що ця ситуація навіть переграла в інформаційному плані РФ.

«Два простих слова від футболіста інколи можуть бути навіть важливішими, ніж сотні пропагандистських. Так і сталося. Реакція ФІФА зрозуміла. Це корупційна годівничка, вони вислужуються перед росіянами», – уточнив Палій.

Раніше, аналітики порталу проаналізували, які були випадки бойкотів ЧС з футболу, і з чим вони були пов'язані.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: