Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн

Читать на русском

Поки в Києві проходить фінал Ліги чемпіонів, на який з'їхалися десятки тисяч футбольних вболівальників з усього світу, в багатьох країнах серйозно розглядають питання бойкотування Чемпіонату світу з фтуболу-2018 у Російській Федерації. Після отруєння Сергія Скрипаля в британському Солсбері прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що міністри та високопосадовці Британії не поїдуть до Росії на Чемпіонат світу з футболу. Зокрема, це рішення стосується представників британської королівської сім'ї. Ми вирішили подивитись, які були випадки бойкотів ЧС з футболу, та з чим вони були пов'язані.

Перший Чемпіонат світу з футболу, який проходив в Уругваї в 1930 році, бойкотували багато футбольних команд. ФІФА ухвалила рішення проводити ЧС в Уругваї, оскільки команда країни тоді вважалася однією з найсильніших після перемоги на Олімпіаді. До того ж країна святкувала сторіччя незалежності. Однак приїхати до Уругваю змогли лише 13 команд, з яких 9 були з Північної та Південної Америки. Оскільки на початку минулого століття ще не було трансатлантичних перельотів на комфортабельних лайнерах, то більшість європейських команд просто не змогли перетнути океан.

Блакитна мрія Заходу: чи буде зірваний ЧС-2018 у РосіїДипломатичний бойкот ЧС-2018 зриває президенту Російської Федерації найважливіший іміджевий захід.

Через 20 років, коли ЧС проходив у Бразилії, його проігнорувала команда Індії, оскільки гравцям заборонили грати босоніж. Усі наступні бойкоти вже були пов'язані з політикою. Так, у 1958 році на ЧС у Швеції відмовилися їхати гравці команд із Туреччини, Єгипту та Судану через участь у турнірі команди з Ізраїлю.

У 1974 році команда СРСР не поїхала до Західного Берліна (ФРН) через відмову грати відбірковий матч зі збірною Чилі на стадіоні, де раніше були розстріляні прихильники Альєнде.

У 2018 році навряд чи дійде до ігнорування ЧС у Росії футболістами, проте після заяви британського уряду про бойкот не виключено, що таке рішення можуть ухвалити урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі. Також група депутатів Європейського парламенту підписали листа, в якому закликають уряди країн ЄС бойкотувати ЧС-2018 у Росії.

«Поки Путін продовжує нелегальну анексію Криму, утримує українських політичних в'язнів і підтримує війну на сході України, ми не можемо робити вигляд, що цей турнір проводить наш хороший сусід», – ідеться в зверненні депутатів Європарламенту.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, що на фінал Ліги чемпіонів до Києва приїде король Іспанії.

Скільки вболівальників із різних країн світу очікується на фіналі ЛЧ в Києві, читайте тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: