Чому ЄС надав Україні 1 мільярд євро та що завадило отримати більше?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Україна могла б розраховувати й на серйознішу допомогу Євросоюзу, ніж один мільярд євро.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Експерт зазначив, що суттєво ці кошти не вплинуть на економічну ситуацію в Україні, однак це все одно позитивний сигнал.

На його думку, він свідчить про те, що західні партнери продовжують нас підтримувати й Україна може розраховувати на допомогу від них.

«Водночас потрібно сказати, що допомога Заходу мінімальна. Вони не бачать, щоб в Україні їхні гроші використовували ефективно. Якби ситуація була протилежною, ми могли б розраховувати на серйозніші фінансові вливання. Але за нинішнього уряду й президента цього чекати не доводиться», – уточнив економіст.

Рішення Ради ЄС багато в чому залежало від позиції МВФ, додав він.

За його словами, ця допомога є хорошим сигналом іще й тому, що протягом найближчих трьох років у нас буде пік зовнішніх боргових виплат.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«І без допомоги від ЄС, МВФ та інших структур Україна не зможе обслуговувати свій зовнішній борг. А це означало б дефолт. Тому нам потрібні нові вливання», – пояснив експерт.

Він припустив, що таке рішення ухвалили, оскільки в МВФ побачили, що Україна виконує вимогу про створення Антикорупційного суду, тому надіслали сигнал про готовність продовжувати співпрацю з Києвом.

«І саме на цей сигнал відреагував ЄС, вирішивши надати Україні свою допомогу. Ці гроші виділятимуть поетапно. І якщо Київ перестане виконувати взяті на себе зобов'язання, то фінансування може бути припинене», – підкреслив Андрій Новак.

Своєю чергою заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта зазначив, що це не цільові кошти, це просто фінансування бюджету.

«Вони фінансують спільні витрати бюджету: пенсії, військові витрати, зарплати та інше. Також якісь закупівлі товарів і послуг державою відповідно до помісячного розпису державного бюджету», – уточнив експерт.

На його переконання, наразі дійсно недоречно відмовлятися від кредитів.

«Якщо говорити, що нам не потрібна макрофінансова допомога, нам не потрібно брати гроші, ми якось самі, то цікаво подивитися на тих, хто так говорить, чи можуть вони нізвідки взяти 1 мільярд євро й покласти його на стіл», – додав Кухта.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: