Новий склад ЦВК так і не з’явився. Чому та чи буде якісне оновлення?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Старий склад делегітимізує вибори. Не можна з цим складом проводити вибори. Зараз ми бачимо, що є домовленості між БПП та НФ, а також популістська боротьба за ЦВК.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію з оновленням ЦВК.

«ЦВК на сьогодні є індикатором, який показує наш політичний стан. З одного боку, влада хоче максимально контролювати ЦВК, з іншого - боїться, щоб хтось не використав її в своїх цілях. Цей орган шкода. Поки що він не став прозорим, таким, що працює за процедурами й здійснює технічно необхідний виборчий процес», – зазначив Краснопьоров.

На його переконання, затягування має виключно політичний характер, оскільки кожен боїться, що інший використає ЦВК на свою користь.

Експерт утчонив, що рішення депутати все одно ухвалять і проголосують, адже іншого виходу в них немає.

«Старим складом проводити президентські та парламентські вибори неможливо. Легітимність цих виборів у такому разі зводитиметься до нуля. Влада в принципі має виконати ті обіцянки, які звучали раніше. При цьому ще й ухвалити виборчий закон», – додав він.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

За його словами, наразі ситуація, безумовно, розхитується під вибори, але зміна ЦВК буде. При цьому, на жаль, нічого нового та якісного не відбудеться.

Річ навіть не в прізвищах нового складу, підкреслив експерт.

«З огляду на те, як формували НАЗК та інші колегіальні органи, це все робиться в прямому політичному інтересі. Говорити, що з новим складом ЦВК стане новим високоякісним органом, не доводиться. Звичайно тисне суспільство, але в нас, на жаль, депутати йдуть у логіці створення інститутів прямого політичного впливу. Це цивілізаційна проблема нашої влади, яка не може ментально це переступити», – пояснив аналітик.

Він наголосив, що ЦВК має просто створювати умови й рахувати голоси.

«Звісно, не буде так, як у період Януковича, тому що не той контекст, щоб так відкрито й прямо маніпулювати, але великої об’єктивності від нового складу ЦВК очікувати не варто», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Як відомо, сьогодні нардепи мали проголосувати за звільнення старого та призначення нового складу ЦВК, однак у залі набралося лише 189 із 226 необхідних голосів.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: