Україна виконала всі вимоги МВФ, крім ціни на газ. Чи є вихід?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Ситуація дійсно непроста, тому що краще, щоб, як вимагає МВФ, була одна ціна для споживачів та корпорацій. Однак вирішити ситуацію можна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи заяву голови ради НБУ про те, що Україна виконала всі вимоги МВФ, крім ціни на газ, і наразі стоїть на порозі дефолту.

«Має бути єдина ринкова ціна, тому що на різниці цін заробляють мільярди гривень через корупцію. На цьому етапі можна піти іншим шляхом. Зокрема, наприклад, на 10% знизити ціну для корпорацій і підтягнути ціну для людей до такого ж рівня. Це означає, що не доведеться підвищувати ціну настільки, як того хочуть», – зазначив Савченко.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Звичайно, потрібно негайно почати запускати ринок газу, щоб була конкуренція з постачання газу й ЖКГ в систему та корпораціям, підкреслив експерт.

Він уточнив, що для цього потрібно, щоб почав працювати Антимонопольний комітет, який у нас майже не діє.

«В такому разі може відбутися такий феномен: ціни на газ зростають, а люди платять менше. Це буде можливо завдяки тому, що почнеться конкуренція, а значить, відсікатимуться найменш ефективні способи доставки газу», – акцентував фахівець.

Крім того, за його словами, заяви щодо дефолту некоректні.

Він наголосив, що і цього року, і наступного запаси золотовалютних резервів дозволяють Україні пройти всю виборчу кампанію без дефолту. Проблеми можуть початись із середини 2020 року, але цей та наступний роки ми проходимо, додав експерт.

«При тому, якщо вірити, що Гройсман сказав правду, що почнеться боротьба з корупцією, митниця дасть 70 мільярдів, що буде боротьба з корупцією в системі ЖКГ, що буде порядок у банківській сфері й ми припинимо підтримувати збиткові банки, то Україна взагалі не знатиме, що робити з грошима», – пояснив він.

«Ідеться не про те, що кредити не потрібні. Головне, щоб кредити зростали темпами, набагато меншими, ніж ВВП. У нас такого немає поки що. Якщо влада почне ухвалювати не геніальні, а просто раціональні рішення, то не буде жодних проблем», – резюмував Олександр Савченко.

Відзначимо, 5 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна отримає транш МВФ після створення Антикорупційного суду.

Своєю чергою прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: