Кабмін запропонував МВФ компроміс щодо ціни на газ

Читать на русском
Гройсман, в обмін на наступний транш, пропонує монетизацію субсидій і лібералізацію ринку газу.

Україна підготувала новий варіант досягнення компромісу з Міжнародним валютним фондом у переговорах про ціни на газ.

Відповідну пропозицію, яка передбачає пакет кроків, висунув прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Як передає «Слово і Діло», про це в середу, 4 червня, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело, близьке до українського уряду.

«В уряді зараз чекають реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорній позиції прем'єра і гнучкості в пошуку варіантів її реалізації», - сказав співрозмовник агентства.

Він нагадав, що з липня 2017 року Україна знаходиться в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни на газ для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30 до 60% у зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Джерело зазначило, що за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, в основі яких дотримання свого часу узгоджених з фондом принципів: сприяння розвитку вільного ринку газу і запобігання відновленню корупційних схем на різниці цін на газ, що процвітали до 2016 року.

«Але в тих випадках, які пропонуються урядом, враховується те, що рівень підвищення ціни, на якому наполягає МВФ, непідйомний для звичайних громадян», - підкреслив співрозмовник агентства.

За його словами, в уряді погоджувались обговорювати незначне поквартальне підвищення ціни на газ, яке не сильно позначилося б на платіжках громадян, а для найменш забезпечених було б взагалі невідчутним через механізм субсидій.

Також пропонувалося зрівняти ціну на газ для населення і промисловості, але населенню встановити так звану пільгову ціну на певний соціальний обсяг споживання газу або ж надати відстрочку на підвищення ціни, сказало джерело.

Він додав, що серед хороших варіантів була також пропозиція відняти ціну транспортування газу й у ціноутворенні українського газу орієнтуватися на Hub0, а Hub+ застосовувати тільки для імпортного газу.

«Однак МВФ не погоджується ні на один з цих варіантів і продовжує виставляти Україні ультиматум: або підняття ціни на газ, або відмова від надання планованого траншу, який потрібен, у першу чергу, для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів. Але в той же час відмова ж від обслуговування зовнішнього боргу загрожує для України підривом міжнародної репутації і відчутною економічною кризою», - констатував співрозмовник агентства.

Нагадаємо, раніше МВФ попереджав про можливий зрив траншу. Фонд був незадоволений рішеннями українського уряду щодо повноважень Міністерства фінансів України.

Також у МВФ вимагали змінити норму про апеляцію в законі про Антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: