Ще одна умова МВФ – підвищення ціни на газ. Які ризики та як діяти Україні?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Після ухвалення закону про Антикорупційний суд усі якось заспокоїлися, переключилися на інші теми. Однак у переговорах з МВФ залишилася ще одна вкрай важлива тема і для політиків, і для пересічних громадян – ціна на газ.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

Диспозиція існувала ще з весни, до фінальної стадії епопеї з Конституційним судом, нагадав експерт.

Він уточнив, що МВФ наполягав на виконанні раніше взятих українською владою зобов'язань про підвищення ціни на газ.

За різними неофіційними й напівофіційними даними, ціна тисячі кубометрів газу могла зрости до 10-11 тисяч гривень, додав політолог.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

«Уряд Гройсмана під різними приводами відмовлявся від підвищення ціни на газ, тим більше такого різкого, розуміючи його ризики і для бюджетного балансу, і для соціальних інтересів простих споживачів. «Нафтогаз України», об'єктивно кажучи, не був проти підвищення ціни на газ, але, напевно, брав до уваги політичні ризики цього рішення», – зазначив Фесенко.

За його словами, АП в переговорах з МВФ щодо ціни на газ участь не брала, але очевидно, що різке підвищення ціна на газ у передвиборний рік навряд чи відповідає інтересам президента.

Начебто «Нафтогаз» та уряд знайшли якийсь компромісний варіант для МВФ, але в останні дні знову пішли чутки, що Фонд наполягає на істотному підвищенні ціни на газ, звернув увагу політолог.

«Упертість і прямолінійність панів із МВФ не перестають дивувати. Вони вперто ігнорують особливості українського соціального й політичного контексту. Адже будь-яке різке підвищення ціни на газ восени-взимку 2018 року означає і істотне зростання соціально-економічної напруги в країні, і зелене світло для перемоги на президентських виборах когось із популістів», – пояснив Фесенко.

З іншого боку, не можна відмовитися від переговорів з МВФ щодо цього питання, інакше різко зростають ризики фінансової кризи аж до дефолту, додав він.

На його переконання, в цих умовах президентська команда, уряд, керівництво НАК «Нафтогаз України» мають забути про всі розбіжності й діяти максимально скоординовано.

На переговорах з МВФ має бути єдина позиція, підкреслив експерт.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Перекласти відповідальність за непопулярне рішення на когось одного не вийде. Розлючений платник комунальних тарифів звинувачуватиме в підвищенні ціни на газ і тепло всіх представників влади. Тому, як і з Антикорупційним судом, у переговорах з МВФ потрібно шукати розумний компроміс», – резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в цьому сезоні підвищення ціни на газ не буде.

Дізнатись, як нардепи голосували за Антикорупційний суд, можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: