Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 31 травня до 25 червня 2018 року

Читать на русском

Кабінет міністрів України зменшив оберти: якщо в травні міністри виконали 14 обіцянок і лише дві провалили, то в червні їм вдалося здійснити й не виконати вдвічі менше планів і запевнень. Велика частина обіцянок урядовців із 31 травня до 25 червня стосувалася інфраструктури – 30% усіх намірів, вдвічі менше обіцянок прозвучало на теми спорту, політики та соціального захисту.

Як завжди, щедрим на обіцянки був прем'єр-міністр Володимир Гройсман, при тому, що йому вдалося за місяць виконати три запевнення й жодного не провалити. Зокрема, він виконав намір адаптувати частину українських будівельних норм до європейських стандартів.

«Місяць тому зустрічався з представниками креативного бізнесу, засновниками стартапів та архітекторами. Тоді ж вирішили, що давно прийшов час змінювати архітектуру міст України, щоб людям було затишно в них жити. Домовилися зустрітись знову, поділитися думками, як адаптувати будівельні норми до європейських стандартів. Домовилися – зустрілися. Архітектори підготували прості та конкретні пропозиції, як будувати сучасну інфраструктуру. Ці пропозиції скасовують застарілі та подекуди неадекватні норми. Обіцяю не затягувати – будемо швидко позбуватися «радянщини» в містобудуванні», – написав Гройсман на своїй сторінці в Facebook.

Зміни вже торкнулися застарілих будівельних норм щодо скління балконів і лоджій, застосування безгорищних дахів, обладнання будинків сміттєпроводами, з'єднання ліфтів із паркінгом, а також самих паркінгів, виїздів та сходів біля входу до будинку.

Прем'єр дуже перейнявся контрабандою в країні й запевнив, що найближчим часом Кабмін підготує законпроект про криміналізацію незаконного ввезення товарів в Україну, яку скасували за Януковчиа. Також Гройсман збирається зробити те, що поки не вдавалося жодному політику – ліквідувати схеми контрабанди на митниці. На засіданні Кабміну він спочатку перерахував 10 найпоширеніших схем, які використовуються контрабандистами й митниками, а потім запевнив: «Усі ці схеми будуть ліквідовані нашими зусиллями».

Не забув прем'єр і про дороги. Він запевнив, що в 2019 році буде завершено ремонт магістралі Львів-Херсон. «Це від Львова через Тернопіль, Хмельницький, Вінницю, Умань, Миколаїв і на Херсон. Цього року істотні ділянки будуть зроблені, а наступного року ми її завершимо», – впевнений Гройсман.

До речі, міністр інфраструктури Омелян дав 11 обіцянок, з яких большість стосувалася ремонту доріг. Щоправда, одне запевнення він уже провалив – щодо того, що на початку 2018 року буде завершений ремонт траси Київ-Одеса в межах Київської області. У Державному агентстві автомобільних доріг України «Слову і Ділу» повідомили, що ремонт траси Київ-Одеса в межах Київської області буде завершений у серпні-вересні 2018 року. Зараз тривають ремонтні роботи відповідно до умов контрактів. При цьому міністр запевнив, що капітальна реконструкція ділянки цієї траси від Київської області до Одеси почнеться в 2019 році.

Також Омелян планує в 2018 році запустити тендер на будівництво платної дороги Львів-Краковець та відремонтувати дорогу Чернівці-Житомир.

Крім того, міністр інфраструктури пообіцяв, що після завершення будівництва нової злітної смуги до міжнародного аеропорту «Одеса» зайдуть лоукости WizzAir та Ryanair. Нагадаємо, раніше Омелян планував, що злітна смуга Одеського аеропорту почне повноцінно працювати в 2019 році.

Міністр соціальної політики Андрій Рева провалив обіцянку про те, що з травня 2018 року реєстр субсидіантів стане публічним.

«Кожен громадянин України зможе до нього увійти. Персональні дані ви не побачите, але ввівши, наприклад, адресу, ви отримаєте інформацію про те, є субсидія за цією адресою чи ні», – сказав Рева, однак на останньому травневому засіданні уряду та на першому засіданні червня (6 червня – ред.) реєстр так і не був представлений. До нього має доступ Мінсоцполітики та місцеві органи соціального захисту населення. Також Рева обіцяє нові підвищення заробітних плат, зокрема бюджетникам.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що в опалювальний сезон 2018/2019 ціни на газ не будуть підвищені на 60-70%, спростовуючи заяву голови Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитра Вовка про те, що приведення цін на газ для населення до ринкового рівня призведе до такого збільшення тарифу.

Міністр молоді та спорту Жданов запевнив, що в шести обласних центрах з'являться сучасні спорткомплекси.

«Шість сучасних багатофункціональних Палаців спорту з’являться в Україні в найближчі роки. Такими є результати відбору конкурсних проектів, що відбулися в Мінмолодьспорту. Подалися 11 міст. Конкурсна комісія відібрала 6 проектів. Загальна сума фінансування – 150 мільйонів гривень субвенції з держбюджету. По 27 мільйонів гривень фінансування отримали проекти з будівництва нових спорткомплексів у Хмельницькому, Львові, Вінниці, Тернополі, Черкасах. 15 мільйонів гривень будуть спрямовані на спорткомплекс у Рівному», – написав міністр на своїй сторінці в Facebook.

Детальніше – на інфоргафіці.

Нагадаємо, ми відстежували травневі обіцянки міністрів Гройсмана.

У Кабміні назвали терміни запуску електронних земельних аукціонів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: