Автокефалія в Україні до річниці хрещення Русі: реально чи ні?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Насправді, перше питання, яке виникає: для кого буде виданий томос? Наразі Константинопольський патріархат не визнає законною православною конфесією, з якою вони перебувають у канонічному спілкуванні, Київський патріархат або УАПЦ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, оцінюючи заяви щодо надання томоса про автокефалію до 1030-річчя хрещення Київської Русі.

«Щодо УПЦ МП, яку вони наразі визнають канонічною структурою на території України, то відразу виникає запитання: видадуть томос про автокефалію, а як вони його сприймуть? Чи вони його приймуть? Ситуація заплутана. Не зовсім зрозуміло, як це планують робити саме з точки зору церковного права», – зазначив Олещук.

Очевидно, що перш ніж надавати томос про автокефалію, необхідно хоча б провести якийсь церковний собор, де цю автокефальну церкву потрібно проголосити, підкреслив експерт.

«Поки незрозуміло, яка церква має бути автокефальною, яка церква має бути основою для цієї православної церкви», – додав він.

У підсумку не виключено, що замість того, щоб створити єдину православну церкву, в нас буде не три ключові православні церкви, хоча їх більше, просто вони сприймаються як секти, а може бути вже чотири, уточнив політолог.

«Тобто на місці МП виникне, умовно кажучи, помісна православна церква. Залишиться частина МП, яка не захоче до цієї церкви входити й, наприклад, перейде під пряме підпорядкування Москви. Такий варіант виключати не можна. При цьому помісна православна церква не об’єднається з УАПЦ та УПЦ КП, тому що там одразу постане питання про те, хто цю церкву очолюватиме. Зрозуміло, що Філарет не має намірів поки здавати керівництво цією церквою», – пояснив Олещук.

За його словами, якщо припустити, що ця ідея буде прийнята УПЦ МП, то, ймовірно, релігійні пам’ятки передадуть до нової помісної церкви.

Варто очікувати, що можуть бути серйозні заворушення в Києві або Почаєві. Не виключено, що наженуть наприклад, козаків, активістів, бабусь з іконами. Ситуація непрогнозована.

Звичайно, з плином часу буде видно, однак поки що навіть складно уявити механіку всього цього, наголосив експерт.

«Нам обіцяють помісну церкву, але не говорять, що це буде за церква, хто туди входитиме, яким чином вона буде сформована. Без деталей. Поки що це виглядає як гасла», – акцентував політолог.

За його словами, повірити в єдину церкву хоча б трохи можна було б, якби, наприклад, оголосили про проведення якогось об’єднавчого собору.

«Відбувається якийсь об’єднавчий собор, туди збираються представники автокефальної церкви, УПЦ КП, УПЦ МП. Там вони вирішують питання створення єдиної церкви. Потім звертаються до Вселенського патріарха, який, наприклад, задовольняє їхнє прохання. Це було б логічно й відповідало б усім практикам», – пояснив він.

У нас узагалі жодного руху всередині України щодо цього об’єднання немає – ані заяв, ані рухів, навіть Хресної ходи за об’єднання, звернув увагу експерт.

Церковне питання: які закони можуть примирити вірян в УкраїніНардепи так і не наважилися розглянути законопроекти, що дозволяють громаді самостійно вирішувати, до якого патріархату належати та кому віддати будівлю церкви.

«Як це собі уявляють? Патріарх ухвалить томос і завтра постане якась єдина церква без руху всередині цієї православної церкви? Так не буває», – резюмував Петро Олещук.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Як депутати голосували за постанову про єдину помісну церкву – на нашій інфографіці.

Зауважимо, предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що Українська православна церква отримає томос про автокефалію до 1030-річчя хрещення Київської Русі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: