Проект «Стіна»: НАБУ перевіряє фірми з ознаками фіктивності

Читать на русском
В Антикорупційному бюро вивчають ланцюжок, за яким були нібито виведені держкошти, виділені на облаштування кордону.

У рамках кримінального провадження про розкрадання коштів, виділених на реалізацію проекту «Стіна» детективи Національного антикорупційного бюро вивчать деякі компанії, які, на їхню думку, мають ознаки фіктивності.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Розслідуванням встановлено, що протягом 2015-2017 років із рахунку першого окремого відділу капітального будівництва Державної прикордонної служби перераховувалися державні кошти в рамках проекту «Стіна» на рахунки в тому числі ТОВ «Будцентр Вітязь», ТОВ «АЗІ», Чернігівського облавтодору, які в подальшому були перераховані за нібито виконання робіт на рахунки ТОВ «Ейр Трейд».

Допитаний під час розслідування директор «Ейр Трейд» Роман Комарницький пояснив, що фірма власними силами будь-яких робіт не виконувала, а перерахувала отримані держкошти на рахунки ТОВ «Тім Констракшн», що також підтверджується банківською випискою за рахунком ТОВ «Ейр Трейд».

Як встановлено, «Тім Констракшн» зареєстроване Києві на вул. Євгена Сверстюка 21, офіс 71, а «Ейр Трейд» за цією ж адресою, але в офісі 75. Окрім цього, директори та засновники цих фірм зареєстровані на території Донецької області, що дає підстави вважати, що вони є пов'язаними особами.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв продовжити реалізацію проекту "Стіна" на кордоні з Російською ФедерацієюСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також, згідно з відомостями ДФС України, протягом 2015 року в «Тім Констракшн» дохід отримував лише директор Андрій Сокол, інших працівників фірма не мала. Таким чином, об'єктивно виконати роботи з інженерно-технічного облаштування кордону «Тім Констракшн» не могло, а, ймовірно, було задіяне в ланцюжку схеми із заволодіння держкоштами.

Зазначене підтверджується висновками експертів за результатами судових будівельно-технічних експертиз, якими встановлено завищення (невиконання) вартості робіт за актами виконаних будівельних робіт між ДПСУ та «Будцентр Витязь», «АЗІ», Чернігів облавтодор і ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» на загальну суму 9,2 млн. грн.

Крім того, відповідно до Акту ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ за договорами субпідряду, укладеними «Ейр Трейд» із «Тім Констракшн», не підтверджена сума 13,17 млн грн. Крім того, за договорами, укладеними «Ейр Трейд» із «Тім Констракшн», не підтверджена сума 2,02 млн грн.

За результатами проведеного аналізу даних єдиного реєстру податкових накладних та даних податкової звітності АЗІ, «Будцентр Вітязь», Чернігівського облавтодору за період 2015 року, поданих до Державної податкової інспекції за місцем реєстрації, встановлено, що для цих підприємств у вказаному періоді були виписані та зареєстровані податкові накладні, в тому числі й підприємствами з ознаками фіктивності та/або суб'єктами господарювання, які мали фінансово-господарські відносини з підприємствами з ознаками фіктивності, а саме: «Ейр Трейд» у листопаді-грудні 2015 року на загальну суму 1,22 млн грн із номенклатурою товарів (робіт, послуг): роботи з облаштування огорожі кордону та на загальну суму 13,12 млн грн із номенклатурою товарів (робіт, послуг): земляні роботи.

Своєю чергою «Ейр Трейд» відобразило у податковій звітності операції з придбання товарів (робіт, послуг) у наступних суб'єктів господарювання: «Тім Констракшн» – земляних робіт, монтажних робіт, робіт із монтажу огорожі. А «Тім Констракшн» відобразило у податковій звітності операції з придбання земляних робіт у ТОВ «Клімат Дістрибьюшн», яке відобразило в грудні 2015 року придбання цих робіт у підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ «Аполло-індастрі» на суму 6,63 млн грн (в 2015 році одна особа отримувала заробітну плату), ТОВ «ТД «Лідер» на суму 3,09 млн грн (ніхто не отримував доходів) і ТОВ «Будівельна компанія «Біг хаус» на суму 2,32 млн грн (також ніхто не отримував доходів).

Виходячи з викладеного, роботи з інженерно-технічного облаштування кордону мали виконуватися «Клімат Дистрибьюшн», в якому в 2015 році заробітну плату отримували 3 особи, з яких дві є жінками; «Аполло-індастрі», в якому в 2015 році одна особа отримувала заробітну плату; ТД «Лідер», в якому в 2015 році будь-які особи дохід не отримували, та БК «Біг хаус», в якому будь-які особи дохід не отримували.

НАБУ вставило, що ТД «Лідер» подавало податкові звітності до ДФС з IP-адрес, що належать оператору «Київстар». Детектив просив суд надати доступ до документів, а саме до інформації про користувачів таких IP-адрес. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ провело новий обшук у справі проекту «Стіна».

Раніше Бюро в цій справі провело обшук в екс-директора фірми, що отримувала державні кошти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: