ОЗХЗ повідомила про застосування зарину й хлорину в Сирії 2017 року

Читать на русском
ОЗХЗ підтвердила, що в сирійській провінції Хама в березні 2017 року були використані хлорин і зарин.

Місія з встановлення фактів застосування хімзброї Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила, що в сирійській провінції Хама в березні 2017 року «з великою імовірністю» були використані хлорин і зарин.

Про це ідеться в повідомленні ОЗХЗ на офіційному сайті організації, пише «Слово і Діло».

Туреччина підтвердила отруєння людей зарином під час хіматаки в СиріїТурецька експертиза підтвердила використання отруйного газу зарину під час хімічної атаки в сирійському місті Хан-Шейхуні минулого тижня.

Це стосується інцидентів 24 і 25 березня 2017 року в поселенні Ель-Латамна (провінція Хама) в Сирії.

Висновки експертів засновані на свідченнях очевидців, епідеміологічному аналізі й дослідженнях проб з місць здійснення імовірних хімічних атак. «Збір матеріалу, допити свідків і аналіз проб вимагали великих витрат часу для одержання висновків», - зазначається в документі.

При цьому в ОЗХЗ закликали міжнародне співтовариство вжити заходів у відповідь щодо застосування хімзброї в Сирії. Доповідь також було передано до Ради Безпеки ООН.

«Серйозне рішення потрібно для того, щоб забезпечити ефективність Конвенції про заборону хімічної зброї як постійної перешкоди на шляху застосування хімічної зброї», - заявив глава ОЗХЗ Ахмет Узюмджю, якого цитує інформагенція «Інтерфакс».

У Дамаску неодноразово відкидали звинувачення в застосуванні хімічної зброї.

Росія блокувала розслідування щодо хіматак у Сирії на рівні Радбезу ООН.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: