«Сирія врятована»: що залишилося за дужками заяви Путіна про завершення війни на Близькому Сході

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Можна лише здогадуватися, що мав на увазі Путін, заявляючи, що «Сирія як держава врятована», адже Асад не контролює територію. Чи вони створили нову країну, поділивши її між Туреччиною, самою Сирією й міфічним ІДІЛ? До Євфрату вся північна частина повністю перебуває під контролем турецької армії. Ердоган ввів туди війська ще в 2016 році в межах військової спецоперації «Євфрат».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи заяву президента РФ Володимира Путіна про завершення військової операції в Сирії за підсумками переговорів із Башаром Асадом.

«Асад уже нічого не контролює. Після введення турецьких військ було дві спроби подратувати Ердогана, які завершилися тим, що, образно кажучи, турецький лідер настукав по обличчю росіянам і Асаду, й обидва заспокоїлися. На Голанських висотах Ізраїль регулярно розносить ущент і сирійські урядові війська, і російські разом з їхньою технікою та озброєнням», – зазначив Жданов.

Жахи Алеппо: кількість людей, убитих військами Асада й РосіїМісто Алеппо залишається кривавою раною на тілі Сирії. За час війни його населення скоротилося на три чверті мільйона – до 1,75 мільйона жителів.

Він нагадав, що в 2016 році до дня народження Асада рознесли вщент дивізію, якою командував його рідний брат.

«Тобто висновок, зважаючи на цю заяву, напрошується лише один – гроші закінчилися», – підкреслив експерт.

Він додав, що це найдорожча операція, оскільки доставка боєприпасів, вантажів та особового складу здійснюється або морем, або повітрям.

«Повітряні перевезення, особливо у великих обсягах, – це шалені гроші. А йти три тижні з Мурманська або Североморська – дальній похід, та й він коштує чималих грошей», – констатував фахівець.

«Ми знаємо історію «Адмірала Кузнєцова». Йому навіть палива не вистачило на одній заправці, щоб дійти до Середземного моря до берегів Сирії», – уточнив Жданов.

На його думку, незважаючи на заяву, не варто сподіватися, що ситуація піде на спад.

«Скоріш за все, по-перше закінчуються гроші, а по-друге, це виключно політична заява, зроблена для того, щоб показати, мовляв, вони свою місію виконали. Це може бути підготовкою платформи, щоб дати задній хід», – припустив фахівець.

На його переконання, ситуацію варто розглянути ще в одній площині. Зокрема, це ще може бути сигналом для дипломатів, в першу чергу американських і саудівських.

«Річ у тім, що Саудівська Аравія зараз очолює антитерористичну коаліцію на Близькому Сході», – пояснив експерт.

США домовилися із саудитами, передали їм право правління на Сході, в результаті саудівці надали перевагу Нью-Йоркській біржі для розміщення ф'ючерсів на нафту на 120 мільярдів доларів. Поплескування Трампа по плечу Путіна – це знак, що його кинули. Московська біржа дуже хотіла взяти участь у цьому, там лише 5% від цієї суми за розміщення на біржі.

Він не виключив, що заяву про завершення війни Путін зробив для того, щоб показати, що РФ здатна врегулювати проблемні питання, тому що це найбільш гаряча точка Близького Сходу на сьогодні.

«Таким чином, спецоперація нібито завершена, Сирія «врятована», «легітимний» президент Башар Асад на своєму місці й продовжує «рулити» країною. Але за дужками залишається те, що країна зменшилася більше ніж утричі, якось живе в межах Латакії, де є підтримка, ну й очевидно, гроші на проведення військової операції дійсно закінчилися», – резюмував Олег Жданов.

Раніше «Слово і Діло» розповіло, що за час війни населення Алеппо скоротилося на три чверті мільйона. Докладніше про ситуацію в сирійському місті читайте в матеріалі «Жахи Алеппо. Кількість людей, убитих військами Асада та Росії».

Детальніше про найвідоміші терористичні організації та про те, як із ними борються в світі – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: