Кого покарають за витік «списку 47» із матеріалів карної справи СБУ

Читать на русском
Журналістів Страна.ua не можуть притягнути до відповідальності, однак в рамках нового кримінального провадження нерви їм попсують добряче.

Після того, як СБУ почала кримінальне провадження за фактом оприлюднення сайтом Страна.ua так званого «розстрільного списку 47-ми жертв Путіна», журналісти видання заявили про чергову «спробу залякування та шантажу» з боку влади. Зокрема, в ЗМІ повідомили, що це вже шосте кримінальне провадження проти сайту, котре дає можливість силовикам проводити обшуки та заважати роботі журналістів. Наскільки нове кримінальне провадження може зашкодити роботі Страни.ua, чи є загроза для журналістів та чи понесе в результаті хтось відповідальність за витік інформації з матеріалів слідства «Слово і Діло» розпитало адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

_«Дані досудового розслідування дійсно заборонено розголошувати. Тому СБУ й відкрило відповідне провадження. Але заборона стосується тільки тих, хто давав розписку про нерозголошення. Йдеться про всіх суб'єктів провадження, що мали доступ до матеріалів слідства. Причому, не тільки слідчий СБУ. Розписки про нерозголошення мали б взяти в журналістів та інших фігурантів згаданого списку, яких викликали в СБУ»,___ – пояснив Дубов.

Однак, журналісти Страни.ua не є учасниками кримінального провадження, матеріали якого були розголошені.

«Чорний список 47»: стали відомі нові фігурантиСпівробітники спецслужб провели зустріч з людьми, які були намічені наступними жертвами в справі Бабченка.

«Журналісти, які опублікували список, як відомо, не входять до числа учасників процесу. Тобто, вони ніяких розписок про нерозголошення не давали. Отже, й притягнути їх до відповідальності неможливо. Якщо виходити з юридичної логіки, то розголошення даних має сенс тільки коли є обов'язок не розголошувати. А у журналістів сайту таких зобов'язань не було», – пояснив юрист.

За великим рахунком, треба ще довести, що вони усвідомлювали, що перед ними дійсно матеріали кримінального провадження. Тому правоохоронці повинні шукати того, хто, власне, й влаштував витік. Але, мабуть, все затівалося дещо з іншою метою.

«В рамках кримінального провадження співробітники СБУ абсолютно правомірно можуть прийти до редакції сайту з обшуком. Незважаючи на те, що зараз, за законом, в санкції на обшук повинні вказувати, що саме збираються шукати правоохоронці, якщо їм захочеться вилучити той же комп'ютер, то до них претензій не буде», – зазначив юрист.

Що ж стосується кримінальної перспективи цієї справи, тут вже СБУ має знайти того, хто розголосив матеріали справи та притягнути його до відповідальності. Йдеться про статтю 387 КК «Розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, попереднього розслідування». Якщо витік стався через учасника процесу, наприклад, журналіста, то йому загрожує великий штраф або виправні роботи на строк до двох років. Для суддев, прокурорів, слідчих і оперативників покарання більш суворе: від штрафу до обмеження волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, Служба безпеки відкрила кримінальне провадження через оприлюднення ЗМІ списку потенційних 47 жертв.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська розповіла, що не знає змісту списку потенційних 47 жертв, який раніше розповсюдили ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: