Заступник голови МОЗ назвав лікування онкохворих недоцільним: реакція соцмереж

Читать на русском

Заступник Супрун Олександр Лінчевський, виступаючи в Рахунковій палаті, зробив скандальну заяву про лікування онкохворих.
Слово і Діло

Заступник в.о. міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський заявив про те, що виділяти кошти на програму лікування онкохворих недоцільно. Стенограма виступу чиновника в Рахунковій палаті з'явилася на Онкологічному порталі України.

«Щодо ефективності. Щодо нерезультативності та неекономності використання грошей. У сухому залишку – 25% пацієнтів, власне, вмирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми – нуль відсотків», – заявив Лінчевський під час розгляду звіту про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених для лікування українців за кордоном.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про заяву заступника Уляни Супрун.

«Багато що вже було сказано щодо заступника Супрун і його висловлювань на адресу онкохворих людей. Найдорожче в світі – людське життя! За нього потрібно боротися завжди! А позиція чиновника МОЗ – це геноцид. Єдине, що зараз можна зробити, щоб хоч якось виправити ситуацію, – щонайменше відправити Лінчевського у відставку. Давайте, Володимире Борисовичу (Гройсман – ред.), покажіть нам усім, як управляти країною!», – написав Юрій Андрєєв.

«Я не хочу коментувати рівень морально-духовної зрілості пана Лінчевського. Але не хочу, щоб тими податками, які я сплачую, розпоряджалися люди такого рівня професійної освіченості й соціальної свідомості. Я хочу, щоб життя кожної людини незалежно від діагнозу й кожен прожитий нею день коштував витрат держбюджету. А особисто пану Лінчевському хочу повідомити: всі люди смертні. Хотілося, щоб Міністерство охорони здоров'я не було причетним до прискорення цього процесу», – написала Олена Труш.

«Так, це жорстоко – годі й казати, але до цієї ситуації потрібно підходити з холодною головою. В умовах обмежених ресурсів пріоритетними мають бути пацієнти з більш сприятливим прогнозом при своєчасному наданні високотехнологічної медичної допомоги», – вважає Василь Чайковський.

«По-перше, на жаль, це частіше так саме в Україні, медициною якої пан Лінчевський і відає, й зовсім не так в інших розвинених країнах. Якщо так чиновник підбив підсумки медичних успіхів ввіреного йому відомства – п'ятірка з плюсом. По-друге, ніхто з тих людей, хто зіткнувся з цією недугою, так не вважає й буде завжди боротися за своє життя до останньої секунди. По-третє, часто йдеться навіть не про хворих людей, а про родичів, життя яких часто «зупиняється», коли відбувається те, що, на думку Лінчевського, має неодмінно статися», – написав народний депутат Олександр Грановський.

«Я лише знаходжу зв'язок між висловлюваннями Лінчевського та імперських міністрів Третього рейху. Він, як і лікарі Рейху, не знає солідарності й співчуття до слабких», – написав Віктор Сердюк.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я затвердило наказ про реєстрацію препарату для лікування окремих видів онкологічних захворювань у дітей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: