Які обіцянки повинні виконати влітку міністри та силовики

Читать на русском

З початком літа всі ми замислюємося про відпустку й чиновники не є виключенням. Але перш ніж їхати на відпочинок, багатьом з них слід спочатку закінчити справи, які не почекають до осені. Ми вирішили подивитись, які обіцянки мають виконати міністри Гройсмана та силовики протягом літа та наскільки ці плани реалістичні.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазвичай завжди дає багато обіцянок, тому й на літо запланував дещо важливе. Він запевнив, що в липні почне роботу Фонд розвитку інновацій.

«В цьому році ми виділили 50 млн грн на Фонд розвитку інновацій, який запрацює вже у липні. Ці гроші зможуть профінансувати до 80 українських стартапів. Кожен з них отримає від $25 тис. до $75 тис. Також Фонд залучатиме інвестиції від наших іноземних партнерів», – заявив Гройсман.

Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 26 квітня до 30 травняКабінет міністрів з кінця квітня до кінця травня провалив тільки дві обіцянки, а виконав - 14.

Мабуть викластися на повну доведеться міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику для виконання свого запевнення, що до середини 2018 року в країні не залишиться жодної збиткової шахти. За словами міністра, прийняття плану дій щодо концепції розвитку вугільної галузі дозволить вже до кінця року збільшити випуск готової продукції в 8,7 млн тонн.

«Ми все зробимо для того, я пообіцяв це на засіданні уряду при презентації Національної акціонерної компанії, щоб вже до кінця літа наступного року у нас не було жодної збиткової шахти. І ми це обов'язково зробимо», – пообіцяв рік тому Насалик, додавши, що в 2017 році вперше за останні чотири роки уряд виділив 1 млрд грн на технічне переобладнання шахт.

Нагадаємо, раніше в Міненерго повідомляли, що в 2017 році планували закрити 7 державних вугільних шахт. «Міністерство має намір зменшити кількість шахт з 33 до 26, при цьому планує не зменшити, а навпаки збільшити видобуток вугілля з 5,8 млн тонн до 8,7 млн тонн (на 50%). Цього результату вдасться досягти завдяки модернізації, технічного переоснащення шахт і введення нових лав», – говорилося в повідомленні та уточнювалося, що в 2016 році всі 33 шахти були збитковими. За такою логікою, Насалику, який обіцяв зробити все, щоб до кінця літа в країні не залишилося жодної збиткової шахти, доведеться просто закрити нерентабельні.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повинен до червня подати до Міжнародного суду ООН меморандум про порушення Росією конвенцій про заборону фінансування тероризму та заборону всіх форм расової дискримінації.

Якщо міністр юстиції Павло Петренко стримає слово, то з початку липня мобільний оператор «lifecell» надаватиме послугу Mobile ID.

«Фактично ми переходимо на алгоритм обслуговування, за яким звичайний мобільний телефон стає зручним хабом отримання послуг. Він замінить людині спілкування з чиновниками. Усе, що необхідно для користування новою технологією – це оформлення за допомогою паспорта та ідентифікаційного коду SIM-карти нового покоління. На неї буде записано індивідуальний цифровий підпис. Нині видачу таких карток уже почали у «Київстарі». А до середини 2018 року аналогічну послугу також надаватимуть інші найбільші мобільні оператори», – запевнив Петренко.

Найбільше обіцянок у міністра освіти Лілії Гриневич, тому що вона більшість своїх планів підганяла до 1 вересня, коли починається навчальний рік. Так, для першокласників до початку навчання повинні надійти основні набори LEGO («6 цеглинок»).

«В Україні доставлять 50 великих вантажних машин з LEGO. Це абсолютно безкоштовна гуманітарна допомога на підтримку цієї реформи. Перші надійдуть до 1 вересня», – пообіцяла Лілія Гриневич. За її словами, The LEGO Foundation безкоштовно забезпечить всі перші класи комунальних та державних шкіл України 2 типами наборів LEGO: набори «6 цеглинок» для кожного першокласника і LEGO Play Box, що надаються додатково на кожен клас. Завезення наборів LEGO здійснюватиметься в 4 етапи.

Крім ігрових наборів, міністр запевнила, що першокласники в День знань отримають всю лінійку нових підручників. За державний рахунок повинні також надрукувати 3 лінійки підручників: для 1 класу, кілька підручників для 5 класу і всі – для 10 класу. Також Гриневич пообіцяла, що всі підручники, якими зараз користуються діти в школі, до 1 вересня будуть викладені в електронному вигляді (у PDF версії).

Що стосується вчителів, то Гриневич пообіцяла, що до кінця літа 22 тисячі викладачів пройдуть через систему підвищення кваліфікації. Саме ці вчителі будуть набирати перші класи і працювати з дітьми за новим Стандартом початкової освіти відповідно до концепції Нової української школи.

У силовиків також є «домашнє завдання на літо». Виконуючий обов'язки голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан запевнив, що протягом першого півріччя на всіх пунктах пропуску система контролю почне працювати за принципом «однієї зупинки».

«Прикордонний і митний контроль проводитимуть одночасно, що майже в два рази скорочує час на проходження процедури перевірки», – пояснив Продан.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко планує до осені 2018 року завершити розслідування справи Надії Савченко. глава Національної поліції України Сергій Князєв пообіцяв, що з липня 2018 року в кожній області України буде працювати підрозділ спеціального призначення КОРД (корпус оперативно-раптового дії). За словами Князєва, спецпідрозділу немає тільки в шести регіонах.

«У липні в кажній області вже буде свій підрозділ КОРД», – запевнив Князєв.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, які обіцянки повинні виконати протягом літа мери міст і глави ОДА.

Як глави ОДА ремонтують школи – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: