Порошенко: розпочався процес стягнення боргу з «Газпрому»

Читать на русском
З виграних Україною 4,6 млрд доларів вже було списано заборгованість перед «Газпромом» в сумі 2 млрд доларів за газ, який постачався в 2013-2015 роках.

Президент Петро Порошенко провів зустріч із Головою правління НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим, який доповів про ситуацію із забезпеченням примусового виконання рішень Стокгольмського арбітражу на користь НАК «Нафтогаз», а також щодо апеляційного оскарження «Газпромом» цього рішення і позиції України із захисту.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні АП.

Чи зможе «Газпром» припинити транзит газу через Україну після 2019 року?Газпром не продовжуватиме контракти на транзит газу до Європи через українську ГТС. Чи дійсно це так, міркували з експертами.

За словами Андрія Коболєва, хоча компанія «Газпром» спробує оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу в суді Швеції це не зупиняє вже прийняте рішення.

Голова правління НАК «Нафтагаз» повідомив, що з виграних Україною 4,6 млрд доларів вже було списано заборгованість перед «Газпромом» в сумі 2 млрд доларів за газ, який постачався в 2013-2015 роках.

«Важливо відзначити, що цей газ і ця сума не включає жодного кубометру, який постачався незаконно «Газпромом» на територію Донецька та Луганська. Тобто цей борг ми так само не визнали, і суд підтримав нашу позицію», - зауважив він.

«Так, рішення вступило в силу. Позиція «Газпрому» - що вони не визнають в принципі це рішення трибуналу. Думаю, що рішення суду все ж таки має вищу силу, ніж позиція менеджерів «Газпрому», - зазначив Андрій Коболєв.

У той же час, Голова НАК «Нафтогаз» наголосив, що процес примусового виконання стягнення 2,6 млрд доларів перейшов в практичну площину – буквально сьогодні було розпочато обтяження акцій та інших активів «Газпрому» в країнах Європи.

Порошенко підкреслив: «Знаю, що ці процеси почалися вже в Швейцарії, в Англії, в Нідерландах. Моя чітка вказівка, щоб ми не зупинялися на цих трьох країнах, щоб на сьогоднішній день ми доклали максимум зусиль для того, щоб забезпечити виконання надходження виграних коштів до України».

«Друга позиція, щоб мова йшла і про активи, я не виключаю, що включно з акціями «Північного потоку», «Північного потоку-2» і грошових коштів, які мають високу ліквідність і швидко забезпечать виконання рішень», - додав він.

Глава держави вкотре наголосив, що ця ситуація демонструє «надійність» Росії як постачальника газу до Європи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: